- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Grubanov: Odložiti prodaju zemljišta strancima

Miroslav Grubanov iz Udruženja poljoprivrednika i paora iz Crepaje zatražio je danas od države da odloži zakon o prodaji zemljišta strancima.

„Od Ministarstva poljoprivrede očekujemo da prolongira zakon o prodaji zemlje strancima i da državno zemljište po restituciji ponudi na prodaju srpskim seljacima, i to pretežno malim i srednjim poljoprivrednicima“, rekao je Grubanov agenciji Beta.

Dodao je da poljoprivrednici od nadležnog ministarstva očekuju i da ih zaštiti od primene oslobađanja carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda.

„Naš poljoprivrednik još uvek nije spreman da se upusti u utakmicu sa evropskim paorima. A od prijema u EU još nema ništa ni na vidiku, tako da treba biti pametan i ojačati našu poljoprivredu, posebno male i srednje poljoprivrednike, jer je srednji stalež uvek bio glavni oslonac države“, kazao je Grubanov.

Dodao je da je Ministarstvo poljoprivrede ipak izašlo u susret jednom delu zahteva poljoprivrednika, pa je u predlogu zakona ograničilo subvencije na 100 hektara, dok su u prošlom predlogu zakona subvencije bile predviđene i za više od 100 hektara.

„Ali ostalo je i nešto što se nama ne sviđa, a to je da će subvencije dobijati i pravna lica i preduzetnici. Da li to tako mora, da li nas Evropa stvarno tera na to ili se samo zaklanjamo iza tih izgovora, to nam baš nije jasno“, rekao je Grubanov.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!