Grubanov: Odložiti prodaju zemljišta strancima

Poljoprivrednici od nadležnog ministarstva očekuju i da ih zaštiti od primene oslobađanja carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda

17. dec 2012

Miroslav Grubanov iz Udruženja poljoprivrednika i paora iz Crepaje zatražio je danas od države da odloži zakon o prodaji zemljišta strancima.

„Od Ministarstva poljoprivrede očekujemo da prolongira zakon o prodaji zemlje strancima i da državno zemljište po restituciji ponudi na prodaju srpskim seljacima, i to pretežno malim i srednjim poljoprivrednicima“, rekao je Grubanov agenciji Beta.

Dodao je da poljoprivrednici od nadležnog ministarstva očekuju i da ih zaštiti od primene oslobađanja carine na uvoz poljoprivrednih proizvoda.

„Naš poljoprivrednik još uvek nije spreman da se upusti u utakmicu sa evropskim paorima. A od prijema u EU još nema ništa ni na vidiku, tako da treba biti pametan i ojačati našu poljoprivredu, posebno male i srednje poljoprivrednike, jer je srednji stalež uvek bio glavni oslonac države“, kazao je Grubanov.

Dodao je da je Ministarstvo poljoprivrede ipak izašlo u susret jednom delu zahteva poljoprivrednika, pa je u predlogu zakona ograničilo subvencije na 100 hektara, dok su u prošlom predlogu zakona subvencije bile predviđene i za više od 100 hektara.

„Ali ostalo je i nešto što se nama ne sviđa, a to je da će subvencije dobijati i pravna lica i preduzetnici. Da li to tako mora, da li nas Evropa stvarno tera na to ili se samo zaklanjamo iza tih izgovora, to nam baš nije jasno“, rekao je Grubanov.

(Beta)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga