Grubač: Ustav Srbije ne pruža garancije za nezavisnost sudstva

Politika opstruiše nezavisno sudstvo

20. maj 2014

Profesor prava Momčilo Grubač izjavio je danas da aktuelni Ustav Srbije nije uspeo da afirmiše i utvrdi princip sudske nezavisnosti, već ga je čak i razgradio i sadrži manje garancija za nezavisno sudstvo, nego autoritarni Ustav iz 1990. godine.

“Izostale su garancije sudske nezavisnosti, što je uslov za formiranje pravne države. Sa onoliko garancija koliko ima naš Ustav, nikada nećemo doći do nezavisnog sudstva”, rekao je Grubač na naučnom skupu „Šta je potrebno menjati u Ustavu Srbije“ na Fakultetu za evropske pravno-političke studije u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, u reviziji aktuelnog ustava moraju biti unete nove garancije koje će pomoći da se uspostavi nezavisno sudstvo, jer države koje imaju bolno iskustvo sa pravosuđem, poput Srbije, moraju nezavisnost sudstva učvrstiti u samom Ustavu.

“Posle 2000. godine, kod nas je reforma pravosuđa počela da se sprovodi na jedan naopak način i još uvek nije sprovedena. To je zato jer se konstituisanju nezavisnog sudstva protive politički činioci, oni to opstruiraju. U Srbiji postoji nedostatak političke volje da Srbija stekne nezavisni sud”, rekao je Grubač.

Prema njegovim rečima, da je u Srbiji nakon političkih promena iz 2000. godine prvo obezbeđeno nezavisno sudstvo, bilo bi manje korupcije i manje štetočinskih privatizacija.

Grubač je rekao da je ustavotvorac “izmislio” dve vrste sudija: jedne su privremene, birane na tri godine, a tek posle toga se biraju na duži rok, do kraja, čime je narušena stalnost sudske funkcije i čime politička vlast želi da zadrži svoj uticaj na izbor sudija.

“Ali, taj izbor se obavlja u parlamentu, gde je dominantan politički izbor sudija, umesto da ih nezavisno i samostalno bira Visoki savet sudstva, koji takođe mora da pretrpi značajne promene”, kazao je Grubač.

Današnji skup organizovali su Fakultet za evropske pravno-političke studije i Fondacija Konrad Adenauer.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga