Grubač: Skupština proizvodi škart robu

71 odsto zakona donetih u prošloj godini je po doneto po skraćenom postupku

19. jul 2015

Stanje u našem zakonodavstvu i u odnosu vlasti prema zakonima je veoma rđavo, uglavnom zbog toga što postoje krupne anomalije u postupku donošenja zakona, koji je pravno u dobrom delu neregulisan, samovoljan, arbitriran i laički, izjavio je ministar pravde u Vladi u senci Demokratske stranke Momčilo Grubač.

Narodna skupština liči na fabriku koja radi punom parom ali ne proizvodi ništa, ili proizvodi škart robu, što se može dokazati podacima, rekao je Grubač.

Prema njegovim rečima, glavni proizvod Narodne skupštine nisu novi zakoni, nego izmene i dopune već postojećih.

Neki zakoni, kao na primer zakon o sudovima i zakon o sudijama, menjaju se jednom godišnje, već unazad deset godina, a ponekad i više puta u toku jedne godine. To je očigledan dokaz da zakonodavni proces u svim njegovim fazama, i pripreme, i javne diskusije i donošenja zakona nije zadovoljavajući, ocenio je Grubač.

On napominje da skoro polovina donetih zakona u parlamentu predstavlja ispravku već donetih zakona.

Oko 45 odsto donetih zakona u Narodnoj skupštini od početka godine do sada otpada upravo na popravku već donetih zakona, a tek 16 odsto je novih zakona, koji su takođe kandidati za izmene i dopune, jer sadrže greške u fazama koje su prethodile njihovom donošenju, kazao je Grubač.

On navodi da se zakoni donose bez javne diskusije, a u poslednje vreme u većini slučajeva po skraćenom postupku.

Sedamdeset i jedan odsto zakona donetih u prošloj godini je po doneto po skraćenom postupku, uprkos restriktivnoj odredbi skupštinskog poslovnika, koja kaže da je taj postupak izuzetan i da se može primenjivati samo u krajnjoj nuždi, navodi Grubač.

On napominje da je za ovu vlast uobičajeno i donošenje takozvanih leks specijalisa, posebnih zakona prilagođenih za posebne prilike.

(Fonet) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Ekipa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga