- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Grozdanić vraća nagradu Sava Šumanović

Umetnik Živko Grozdanić Gera odlučio je da vrati nagradu “Sava Šumanović” koju je dobio pre bezmalo deset godina, a razlog za takvu odluku naknadno će saopštiti.

Grozdanić je za sada samo saopštio da je, na osnovu redefinisanja svoje 30-godišnje umetničke karijere, doneo neopozivu odluku da vrati nagradu “Sava Šumanović” njenim pokretačima – Novosadskom sajmu, Galeriji Bel art i Centru za vizuelnu kulturu “Zlatno oko” iz Novog Sada.

Razloge za vraćanje nagrade Grozdanić je najavio da će saopštiti 20. oktobra, u okviru samostalne izložbe “Lies and Other Discourses” (Laži i ostali diskursi) koju će otvoriti u svom Geramuseumu u Velikom Središtu kod Vršca.

Grozdanić je dobio nagradu “Sava Šumanović” 2004. godine.

Njeni pokretači nastoje da afirmišu delo Save Šumanovića, jednog od najznačajnijih slikara u Srbiji, te podstiču i doprinose dinamičnom razvoju umetničkih ideja na srpskoj umetničkoj sceni.

Sava Šumanović, čovek istančanog sluha za vibracije svoga vremena, ima snagu klasika čije je delo ispunjeno univerzalnim značenjima. Životna i umetnička sudbina ima paradigmatsku snagu, jer je uprkos kreativnim umetničkim dometima i humanističkoj poruci, streljan kao nedužna žrtva rata.

Do sada je nagrada “Sava Šumanović” dodeljena 15 puta za izuzetne domete ostvarene u oblasti likovne umetnosti.

Dosadašnji dobitnici su, osim Grozdanića, i Dragomir Ugren, Zdravko Mandić, Mrđan Bajić, Dušan Otašević, Miodrag B. Protić, Milan Blanuša, Mileta Prodanović, Szombathy Balint, Raša Todosijević, Mira Brtka, Vladimir Veličković, Radomir Damnjanović Damnjan, Zvonimir Santrač, Olga Jevrić i Jerko Denegri.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!