Grlica: Sveštenik Blaško Rajić ne zaslužuje spomenik u Subotici

Da Subotica revidira svoj stav prema Rajiću jer je taj grad poznat po svojoj multikulturalnosti i tolerantnosti

05. mar 2016

Istoričar Mirko Grlica izjavio je da pokojni katolički sveštenik Blaško Rajić ne zaslužuje da ima bistu u centru Subotice, jer je bio „antisemita“.

Njegova bista nalazi se u parku na Trgu Republike u centru grada.

Grlica je naveo da se Blaško Rajić, kao urednik u četiri broja „Naših novina“ od 1910. do 1911. pod pseudonimom „P. B.“ (Pop Blaško) vrlo pogrdno izrazio o Jevrejima i nazivao ih „čifutima“.

„U tim tekstovima Blaško Rajić je govorio veoma negativno o osnivanju masonske lože u Subotici i o njenim članovima, koje je sve odreda nazivao pogrdnim imenom ‘čifuti’. Veoma negativno govorio je i o njihovom projektu i o samim ličnostima. Pokazivao je veoma visok stepen netolerancije, što je i u ono vreme bilo veoma neprihvatljivo“, rekao je Grlica na tribini u Subotici.

Ocenio je da je veoma bitno da Subotica revidira svoj stav prema Rajiću jer je taj grad poznat po svojoj multikulturalnosti i tolerantnosti.

Grlica je rekao da je Blaško Rajić čovek koji je odigrao značajnu ulogu u prisajedinjenju Vojvodine Srbiji nakon Prvog svetskog rata, jer je podržao inicijativu srpskog radikala Jaše Tomića, koji se “svim snagama upirao” da se ujedinjenje uradi direktno sa Srbijom, a ne preko ostalih austrougarskih zemalja.

Upitan zbog čega su na Skupštini u Novom Sadu odluku o sudbini Vojvodine doneli narodi koji su tada činili tek trećinu njenog stanovništva, Grlica je kazao da je to njen ozbiljan nedostatak legitimiteta.

„Ona je bila sastavljena od Srba i Bunjevaca i zanemarljivog broja Mađara i Nemaca, što je sa demokratskog stanovišta njen ozbiljan nedostatak. Međutim, razlog njenog održavanja bio je pre svega zbog žurbe slovenskog stanovništva da se uradi otcepljenje. To je situacija potpunog rasula, u vreme kada se još ne zna kraj rata i kada se još dugo nije znalo gde će biti povučena granica. Ali, u toj situaciji pravi ključ je bio mnogo dalje od ovoga, jer se odluke nisu donosile u Vojvodini”, naveo je Grlica.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga