Grinpis: Previše pesticida u jabukama u Evropi

Ostaci pesticida prisutni su u tri od četiri uzorka vode i tla u zasadima jabuka, pokazalo je istraživanje ove organizacije

16. juna 2015

Proizvođači jabuka u evropskim zemljama i dalje koriste koktele pesticida, posebno oni koji snabdevaju velike lance prodavnica, upozorila je danas ekološka organizacija Grinpis (Greenpeace).

Ostaci pesticida prisutni su u tri od četiri uzorka vode i tla u zasadima jabuka, pokazalo je istraživanje ove organizacije.

„Najmanje 70% utvrđenih pesticida predstavlja opštu visoku toksičnost za ljudsko zdravlje i divlje životinje“, navodi se u izveštaju Grinpisa.

Kada je reč o pesticidima u tlu, najveći nivo pesticida otkriven je u Italiji, Belgiji i Francuskoj.

U vodi su najbrojniji „zagađeni“ uzorci u Poljskoj, Slovačkoj i Italiji.

Kako je za AFP rekla Anais Furest zadužena za kampanje u poljoprivredi u Grinpisu „izveštaj pokazuje da se u konvencionalnoj poljoprivredi u zaista velikoj meri, sistematično, koriste ’multiproizvodi’ hemijskih sintetičkih pesticida“.

Francuski mediji prenose i njenu izjavu da su pesticidi zdravstveni rizik, pre svega dece i poljoprivrednika, ali mogu da naruše i biodiverzitet ako zagade tlo i vode.

Posebno ukazuje na rizik za pčele, koje su značajni oprašivači.

Grinpis od država članica EU traži da se „postepeno izbace iz upotrebe hemijski sintetički pesticidi iz poljoprivrede“ i da se podrže „nehemijske alternative za borbu protiv parazita, posebno ekološke poljoprivredne prakse“.

Francuski mediji prenose da među proizvođačima za sada nema jedinstvenog stava prema zahtevu da se prekine s upotrebom pesticida.

„Ne idimo brže od nauke“, upozorava predsednik Nacionalne federacije proizvođača voća u Francuskoj Lik Barbije (Luc Barbier).

Kako navodi, ukoliko bi se tek tako izbacili pesticidi, postoji rizik da Francuska više ne bi proizvodila voće.

Ostaci pesticida prisutni su u skoro polovini namirnica u Evropi, ali je u većini slučajeva reč o nivoima koji su u dozvoljenim okvirima, ukazala je u martu Evropska agencija za bezbednost namirnica.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga