‘Grinpis’ istovario ugalj pred Jelisejsku palatu

Pripadnici organizacije "Grinpis" istovarili su pet tona uglja ispred Jelisejske palate u Parizu u znak podrške najavi da bi u Evropi do 2030. godine trebalo da se 45 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora

19. feb 2014

Pripadnici organizacije „Grinpis“ istovarili su pet tona uglja ispred Jelisejske palate u Parizu u znak podrške najavi da bi u Evropi do 2030. godine trebalo da se 45 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora, saopšteno je iz ove nevladine organizacije.

Nešto prije 7.00 časova više destina aktivista Grinpisa parkiralo je kamione u blizini Jelisejske palate a potom istovarilo ugalj, simbol visoko zagađujuće energije.

Ova akcija „Grinpisa“ usljedila je nekoliko časova prije početka sastanka savjeta francusko-njemačkih ministara.

Organizacija „Grinpis“ traži da se u Njemačkoj manje upotrebljava ugalj, a u Francuskoj manje nuklearna energija i podržava namjeru da u Evropi do 2030. godine 45 odsto energije bude iz obnovljivih izvora.

„Kamion sa dva rezervoara sa 2.000 litara vode kontaminirane tritijumom nalazi se u blizini grada Hag u Normandiji“, izjavio je portparol „Grinpisa“.

On je precizirao da ova voda ne predstavlja opasnost za okolinu.

Evropska komisija je predložila da se smanji emisija štetnih gasova u EU do 2030. godine na 40 odsto. O tom prijedlogu biće riječi na narednom samitu koji će u martu biti održan u Briselu.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga