GREKO: Srbija nije ispunila nijednu preporuku

"Izražena je zabrinutost zbog okruženja u kome je vođena debata o ustavnim promenama"

02. apr 2019

Antikorupcijsko telo Saveta Evrope GREKO navelo je u najnovijem izveštaju da Srbija nije ispunila nijednu od 13 preporuka u oblasti sprečavanja korupcije poslanika, sudija i tužilaca.

U Prelaznom izveštaju o usaglašenosti, rađenom u okviru četvrte runde procena, navedeno je da je 10 preporuka delimično sprovedeno u delo dok oko tri nije urađeno ništa.

Uprkos tome, u danas objavljenom izveštaju GREKO je ocenio da ukupni nivo pridržavanja preporuka datih Srbiji više nije „globalno nezadovoljavajući“ a srpske vlasti su pozvane da nastave napore na sprovođenju preporuka.

Navedeno je da je u oblasti sprečavanja korupcije među poslanicima učinjen važan korak usvajanjem zakona o lobiranju, ali da je neophodna i odlučnija akcija.

To podrazumeva usvajanje pravilnika ponašanja poslanika, što bi trebalo da bude prioritet, kao i usvajanje mera za povećanje transparentnosti zakonodavnog procesa, povećanje vremena za debate o predlozima zakona i izbegavanje korišćenja hitnog postupka u parlamentu osim u izuzetnim okolnostima.

Ustavne reforme koje su u proceduri će imati uticaja na nekoliko preporuka vezanih za sudije i tužioce, navedeno je u izveštaju. Takođe, izražena je zabrinutost zbog okruženja u kome je vođena debata o ustavnim promenama i zbog kog su se iz tog procesa povukla udruženja sudija i tužilaca.

GREKO je u zaključcima naveo i da očekuje više rezultata na polju ocene učinka sudija i tužilaca.

Takođe, navedeno je da je usvajanje zakona o sprečavanju korupcije ključno za izmene propisa vezanih za sukob interesa i srodna pitanja koja se odnose na poslanike, sudije i tužioce i za jačanje uloge Agencije za borbu protiv korupcije.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga