Grejson Peri u MSUV

Grejson Peri, dobitnik Tarnerove nagrade za 2003. godinu, prepoznatljiv je po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Kler

14. mar 2017

Britanski savet, organizator prošlogodišnje izložbe Dejmijana Hersta u Novom Sadu i još nekoliko gradova u regionu, najavio je izložbu dobitnika Tarner nagrade Grejsona Perija (Grayson Perry) u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine (MSUV), koja se sastoji od šest tapiserija velikih dimenzija koje istražuju britansku fascinaciju stilom i klasnim razlikama.

Izložba “Taština malih razlika” biće otvorena od 7. aprila do 20. maja u MSUV, a Novi Sad je, kao Evropska prestonica kulture 2021. godine, izabran kao prvi od pet gradova Zapadnog Balkana u kojima će gostovati ta postavka do kraja godine.

Britanski savet je saopštio da tom Perijevom izložbom, “nakon velikog uspeha ‘Nove religije’ Dejmijana Hersta”, nastavlja “saradnju sa muzejima u regionu da bi predstavio najbolje od britanske savremene umetnosti” i kroz rad na pripremi i realizaciji projekta unapredio muzejske prakse i pospešio razmenu iskustava domaćih i stručnjaka iz Velike Britanije.

Perijeve tapiserije, inspirisane ciklusom slika “Život razvratnika” engleskog slikara Vilijama Hogarta iz 18. veka, prate život izmišljenog lika Tima Rejkvela – od ranog detinjstva, preko tinejdžerskih godina, pa sve do njegove smrti u automobilskoj nesreći. Tapiserije su, kako je navedeno, bogate sadržajem, detaljima i bojom, a prikazuju mnoge ekscentričnosti i jedinstvenosti koje se vezuju za život u Velikoj Britaniji – od dizajna enterijera do britanske kuhinje, političkih protesta i tračeva o životima poznatih ličnosti.

Kompozicija svake od tapiserija donekle podseća na dela rane renesanse i podstiče na umetničko, ali i socio-političko istraživanje, navedeno je u najavi izložbe koja obuhvata i osam printova Hogartovih dela, 20 faksimila i tri dokumentarna filma nastala tokom Perijevog putovanja kroz Britaniju u pripremnoj fazi projekta.

Grejson Peri, dobitnik Tarnerove nagrade za 2003. godinu, prepoznatljiv je po keramici, skulpturama, crtežima, grafikama i tapiserijama, kao i po nekonvencionalnom rodnom identitetu i ekscentričnom, ženskom alter egu Kler. Koristi iskustva narodne umetnosti i tradicionalnih zanata u realizaciji izrazito dekorativnih radova intimističke sadržine, narušavajući često elitističke podele unutar akademske umetničke scene i čineći je otvorenijom za eksperimente.

Rođen 1960. u Čelmsfordu u Eseksu, danas živi i radi u Londonu, a imao je velike samostalne izložbe u nekim od najvećih svetskih muzeja i galerija, kao što su Bonnefantenmuseum u Mastrihtu i ARoS Aarhus Art Museum u Arhusu (2015-2016), MSU u Sidneju (2015), Britanski muzej u Londonu (2011), Muzej savremene umetnosti 21. veka u Kanazavi u Japanu (2007), Muzej Endija Vorhola u Picburgu (2006), Barbiken centar u Londonu (2002) i Stedelijk muzej u Amsterdamu (2002).

Radovi na izložbi “Taština malih razlika” u zajedničkom su vlasništvu kolekcija British Council-a i Arts Council-a kojom upravlja londonski Southbank centar.

Zbirka Britanskog saveta nastala je 1938. godine kao skromna grupa radova na platnu, a danas sadrži više od 8.500 umetničkih dela, među kojima su slike, skulpture, fotografije, filmovi i multimedijalni radovi više od 1.250 umetnika. Zbirka promoviše britansku umetnost i umetnike koji su doprineli njenom razvoju tako što prikuplja njihova dela iz važnih perioda karijere i izlaže ih globalnoj publici. Tim Britanskog saveta koji se bavi vizuelnim umetnostima organizuje međunarodne izložbe u celom svetu, čime ta dela mogu da dođu do mnogo brojnije publike. Takođe, pozajmljuju se muzejima i galerijama u Velikoj Britaniji i u inostranstvu.

Izložba “Taština malih razlika” je poklon umetnika i galerije “Viktorija Miro”, a realizovana je uz podršku britanske televizije Channel 4, organizacije Art Fund, fondacije “Sfumato” i kompanije AlixPartners.

U Novom Sadu je organizuju Britanski savet u Srbiji i MSUV u saradnji sa EPK Novi Sad 2021, a kao i Herstovu izložbu, podržali su je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Vojvodine, Uprava za kulturu Grada Novog Sada i kompanija KPMG.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga