GRECO upozorava na korupciju u zdravstvu tokom pandemije koronavirusa

"Odluke koje donose centralne, regionalne i lokalne vlasti da bi se suočile sa pandemijom, moraju biti transparentne i podložne nadzoru i odgovornosti"

21. apr 2020

Grupa država protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO) upozorila je na rizike od korupcije u sektoru zdravstva usled pandemije koronavirusa, i pozvala države na maksimalnu transparentnost.

„Dok se zemlje suočavaju sa nespornom vanrednom situacijom, koncentracija moći, ukidanje prava i sloboda, i dok se velike količine novca ubacuju u privredu da bi se ublažila kriza, ne treba potceniti rizik od korupcije“, naveo je predsednik GRECO Marin Mrčela u smernicama upućenim grupi od 50 zemalja članica.

Mrčela je istakao da „odluke koje donose centralne, regionalne i lokalne vlasti da bi se suočile sa pandemijom, moraju biti transparentne i podložne nadzoru i odgovornosti“, a „uzbunjivači u zdravstvenom sektoru moraju biti zaštićeni“.

Predsednik GRECO je takođe podsetio da je transparentnost u javnom sektoru jedna od najvažnijih u sprečavanju korupcije.

„Potreba za redovnim i pouzdanim informacijama javnih institucija jeste od presudnog značaja u vanrednoj situaciji. To se odnosi na širenje i rizike od pandemije kao takve, ali i na hitne mere koje su preduzete kao odgovor na pandemiju. Ne treba dozvoliti da korona virus ugrozi naše vrednosti i naše standarde, uključujući transparentnost i odgovornost. Digitalne informacione platforme poput portala za transparentnost su vredne alatke za sprečavanje korupcije i instrumenti za zaštitu vladavine prava“, naveo je predsednik GRECO.

Koruptivne prakse mogu da utiču na javni ili privatni sektor i mogu da budu povezane sa sistemom nabavki, podmićivanjem u oblasti medicinskih usluga, korupcijom u istraživanjima i razvoju novih proizvoda, uključujući sukob interesa i ulogu lobiranja, a među rizicima su i prevare vezane za plasiranje falsifikovanih medicinskih proizvoda na tržište.

GRECO je telo Saveta Evrope čiji je cilj poboljšanje kapaciteta svojih članica u borbi protiv korupcije, nadgledajući njihovo poštovanje antikorupcijskih standarda. Ovo telo se sastoji od 47 država članica Saveta Evrope, Belorusije, Kazahstana i SAD.

(Beta/N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga