Grebo: Moguća revizija presude u slučaju BiH protiv Srbije

Grebo je rekao da su tokom suđenja Perišiću pred Haškim tribunalom čitani dokumenti sa sednica Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije, iz kojih je „apsolutno jasno” da je Beograd učestvovao i u ratu u BiH i u ratu u Hrvatskoj

03. apr 2011

Profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Grebo izjavio je da će presuda Haškog tribinala bivšem načelniku Generalštaba Vojske Savezne Republike Jugoslavije Momčilu Perišiću imati ključni uticaj na reviziju presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije za genocid.
Grebo je za današnji novosadski Dnevnik rekao da su tokom suđenja Perišiću pred Haškim tribunalom čitani dokumenti sa sednica Vrhovnog saveta odbrane SR Jugoslavije, iz kojih je „apsolutno jasno” da je Beograd učestvovao i u ratu u BiH i u ratu u Hrvatskoj.
On je dodao da ti dokumenti nisu bili čitani tokom suđenja pokojnom predsedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću. Zbog toga, ocenio je Grebo, dokazi koji su izneseni na suđenju Perišiću bacaju sasvim drugačiju sliku i na „slučaj Mladić” i zašto on još uvek nije uhapšen. „Po meni bi svi ti novi elementi mogli dovesti do revizije presude Međunarodnog suda pravde u slučaju tužbe BiH protiv SR Jugoslavije za genocid. Pogotovo ako Perišića Haški tribunal osudi po svim tačkama optužnice, a sve su prilike da će tako biti”, rekao je Grebo.
General Momčilo Perišić optužen je pred Haškim tribunalom između ostalog i za to da je kadrovskom, logističkom i materijalnom podrškom Vojsci Republike Srpske značajno doprineo, između ostalog, i genocidu u Srebrenici. Bosna i Hercegovina tužila je Srbiju za genocid Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Sud je presudio da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima, a Srbiju je označio kao zemlju koja ništa nije učinila da ga spreči.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga