Grčko ostrvo želi se pripojiti Austriji

Grčko ostrvo u Egejskom moru Ikaria želi da se otcijepi od Grčke i možda pripoji Austriji, prenosi bečki besplatni dnevnik “Hojte”

17. jula 2012

Danas ističe stogodišnji sporazum kojim je Ikaria dobila nezavisnost od turske imperije i pripojila se Grčkoj. Nakon isteka važenja sporazuma, kako prenosi i italijanski dnevnik “Libero”, Ikaria razmišlja o otcjepljenju od Atine i priključenju Austriji.

Na ovom ostrvu, koje broji oko 9.000 stanovnika, razmišlja se o sprovođenju referenduma na kojem građani treba da odluče da li žele i dalje da nad njima vlada Atina, ili da Ikaria postane nezavisna.

„Vlada nas je već prije mnogo godina zaboravila. Ako nam se ne mogu obećati novi putevi, nikakva nova bolnica, onda možemo odlučiti o otcjepljenju od Atine“, kažu stanovnici Ikaria.

Turska okupacija okončana 1917.

Ikaria se otcijepila od turske imperije nakon pobune, a turska okupacija ostrva je okončana 1917., zahvaljujući lokalnom heroju Georgiosu Spanosu. Pet meseci je Ikaria bila nezavisna država, nakon čega se ostrvo pripojilo Grčkoj. Za vrijeme grčke vojne diktature od 1967. do 1974. Ikaria je korišćeno kao kazneno ostrvo za komunističke disidente.

„Za nas je teško da budemo nezavisni. Međutim, mogli bi zatražiti priključenje jednoj drugoj državi. Naravno ne Turskoj, već radije Austriji“, istakli su stanovnici na svečanosti povodom 100-te godišnjice sporazuma.

Prijetnje otcjepljenjem Ikarie opterećuju Atinu, jer je more oko tog ostrva veoma bitno za ribolov. Ribari iz ovog dijela Grčke snabdijevaju atinsku pijacu, pa bi otcjepljenje ostrva moglo da ima teške posljedice po privredu Grčke.

Također, kako podsjeća beogradski B92, predsjednik Privredne komore Austrije Kristof Lajtel, krajem prošle godine, izazvao je negodovanje Atine kada je Grčkoj predložio prodaju pojedinih svojih ostrva Turskoj, kako bi dobili pare za izlazak iz krize.

(Radio Sarajevo)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga