Grčko „NE“: 61 odsto protiv plana kreditora

Premijer Grčke Aleksis Cipras poručio je da je Grčka okrenula novu stranicu istorije i da je spremna da nastavi pregovore. Ministar finansija Janis Varufakis podneo je ostavku

06. jul 2015

Prema poslednjim podacima objavljenim na sajtu grčkog Ministarstva unutrašnjih poslova, za „NE“ je glasalo 61,31 odsto glasača, dok je „DA“ zaokružilo njih 38,69 odsto.

Nevažećih i „praznih“ listića je bilo 5,8 odsto. Podsetimo, pravo glasa je imalo 9.858.508 građana, a na izbore je izašlo 62,50 odsto, podaci su grčkog ministarstva.

Premijer Grčke Aleksis Cipras poručio je u nedelju uveče, nakon što su se građani Grčke na referendumu izjasnili protiv plana kreditora, da je Grčka okrenula novu stranicu istorije i da je spremna da nastavi pregovore.

„Dokazali smo da se demokratija ne može ucenjivati. Grci nisu odgovarali na pitanje da li su za ostanak ili izlazak iz Evrope. Grčki narod je napravio hrabar izbor“, poručio je Cipras u televizijskom obraćanju naciji.

Grčki premijer je rekao da mu narod nije dao mandat protiv Evrope, već za nalaženje održivog rešenja.

On je kazao da je Grčka spremna da nastavi pregovore, uz plan reformi.

„Grčka će sutra sesti za pregovarački sto, sa ciljem da obnovi bankarski sistem“, rekao je on.

„Nema lakih rešenja, već pravednih i održivih, pod uslovom da ih obe strane žele“, ocenio je Cipras.

Hiljade građana proslavile su rezultat na trgu Sintagma u Atini.

Ovi rezultati su neočekivani, jer ankete nisu to pokazivale.

U Grčko niko konkretno nije rekao šta će Atina predložiti, javlja naš reporter. Poručeno je iz Grčke da ona ne želi da izađe iz evrozone. Predložiće sigurno i otpis duga, a ovakav rezultat im daje za pravo da malo čvršće nastupe prema evropskim kreditorima.

Predsednik Pavlopulos: Grčka će ostati u evrozoni

Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos izjavio je noćas, u razgovoru sa premijerom Ciprasom, da će Grčka ostati ostati u evrozoni i da je Evropa nešto o čemu se ne može pregovarati.

Grčki predsednik je naglasio važnost stavranja nacionalnog jedinstva i jednoglasnosti u oblikovanju zdravog i jakog nacionalnog fronta za vraćanje privrede u normalno stanje i hitno traženje rešenja za probleme u pregovorima sa partnerima, prenosi agencija ANA.

Pavlopulos se složio sa Ciprasovom izjavom o okončanju „davljenja privrede“ i najavio da će grčki predlozi biti realni i logični i da će ona biti u poziciji da odmah uspostavi smislene pregovore i pronađe pouzdan i častan kompromis za dobro Evrope.

Kreditori moraju shvatiti da Evropa radije prolazi kroz kompromis nego kroz podele, rekao je grčki predsednik.

Pavlopulos je prihvatio Ciprasov predlog i sazvao Savet političkih lidera.

Sastanak je zakazan za 10 sati, uz učešće svih stranačkih lidera, uključujući i vođu Zlatne zore Nikosa Mihaloliakosa.

Samaras podneo ostavku na funkcije u stranci

Bivši premijer i lider glavne opozicione stranke Nove demokratije Antonis Samaras objavio je u nedelju kasno uveče da podnosi ostavku, pošto su na referendumu pobedili oni koji su glasali „ne“, iza kojeg stoji levičarska vlada.

Samaras je pozvao zamenika lidera Nove demokratije i ranijeg predsednika parlamenta Evangelosa Meimarakisa da preuzme vođenje stranke, prenose agencije.

„Našoj stranci je potreban novi početak i danas ja dajem ostavku na rukovođenje Novom demokratijom“, kazao je Samaras u izjavi za televiziju.

On je pozvao Grke da ostave svoj podele iza sebe i da drže vladu za obećanje da će pronaći brzi sporazum sa kreditorima.

Nova demokratija je vodila kampanju da građani glasaju „da“ na referendumu, ponavljajući upozorenja evropskih zvaničnika da odnijanje predloga EU i MMF-a o reformama. može Grčku izbaciti iz evrozone.

Varufakis podneo ostavku

 

Ministar finansija Grčke, Janis Varufakis podneo je ostavku na to mesto nakon što su Grci na referendumu u nedelju rekli “ne” dosadašnjoj politici mera štednje koje je od te zemlje zahtevala Trojka.

U blogu je naveo da su na njegovu odluku uticali “neki evropski zvaničnici” izražavajući želju da prekinu bilo kakve daljnje pregovore.

Premijer Grčke Aleksis Cipras sazvao je sastanak u ponedeljak u 10 ujutro kako bi se razgovaralo o ishodu i daljim koracima nakon referenduma.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk sazvao je za utorak samit zemalja evrozone na kojem će biti razmotreno pitanje Grčke.

U nedelju uveče telefonom su o Grčkoj razgovarali nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland i složili se da zatraže sazivanje samita evrozone, saopšteno je iz Merkelkine kancelarije i iz Jelisejske palate.

Pored toga kancelarka i francuski predsednik su se izjasnili za sazivanje samita šefova država i vlada evrozone u utorak, i uputili su taj zahtev Donaldu Tusku, predsedniku Evropskog saveta, navodi se u odvojenom saopštenju iz francuskog predsedništva.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je da bi samit šefova država i vlada evrozone koji je planiran za utorak trebalo da se bavi „humanitarnim programom za Grčku“, pošto su Grci na referendumu izglasali „ne“ zahtevima kreditora za dalju štednju uz obećanje daljih kredita.

Šulc je u izjavi naglasio da bi Atina trebalo da ispostavi „smislene i konstruktivne predloge“ u nadolazećim satima do početka predviđenog samita sa ostalih 18 zemalja evrozone. Šulc je dodao: „Ako se to ne dogodi, ulazimo u vrlo težak, čak dramatičan period“.

Šulc je dodao da obični građani, penzioneri, bolesnici ili deca u obdaništima ne bi trebalo da plaćaju cenu dramatičnog stanja u kom se Grčka nalazi, za koje je stanje Šulc okrivio grčku vladu. Naglasio je da je Grčkoj potreban humanitarni program odmah.

Dan nakon referenduma tržišta su u padu, a evro je pao u odnosu na dolar. Jedan evro iznosi 1,1038 dolara i 135,20 jena, od jutros posle sinoćnjeg pada kada je evro bio 1,0963 dolara i 134,91 jena. Očekuje se da će se taj pad stabilizovati tokom dana.

(N1, Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga