Grčki parlament odobrio krivično gonjenje bivšeg ministra finansija

Ubjedljiva većina poslanika podržala je prijedlog da Papakonstantinu bude optužen za kršenje povjerenja, falsifikovanje dokumenata i narušavanje pravila službe

17. jul 2013

Grčki parlament odobrio je danas podnošenje krivične tužbe protiv bivšeg ministra finansija Jorgosa Papakonstantinua, kome se stavlja na teret da je vršio nelegaln uticaj na rad poreske službe dok je bio na funkciji.

Ubjedljiva većina poslanika podržala je prijedlog da Papakonstantinu bude optužen za kršenje povjerenja, falsifikovanje dokumenata i narušavanje pravila službe.

Prema grčkom zakonu, ministri imaju imunitet na krivično gonjenje osim ako ga parlament glasanjem ne poništi i time odobri podnošenje tužbe.

Bivši ministar tvrdi da je nevin i da je „žrtveni jarac“ nepopularne administracije koja je uvela oštre mjere štednje u zamjenu za međunarodne kredite.

Petočlani sudski savjet će kasnije ove sedmice odlučiti da li će Papakonstantinu ići pred specijalni sud. On je suočen sa maksimalnom kaznom od deset godina zatvora, ako bude proglašen krivim po svim tačkama.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga