Grčki moreplovci i novinari u štrajku

Za sutra su sindikati sazvali generalni štrajk koji će pogoditi usluge širom zemlje, od škola i bolnica do javnog saobraćaja

16. maj 2017

Grčki pomorci i novinari danas su u štrajku – dan pre opšteg štrajka sazvanog iz protesta zbog novih mera štednje koje Grčka namerava da uvede da bi joj kreditori oslobodili novu tranšu zajma.

U 48-očasovnom štrajku biće zaustavljeni trajekti koji voze do ostrva tokom naredna dva dana, a novinari održavaju jednodnevni štrajk, u kome je od jutros prekinuto emitovanje televizija i radija. Za sutra su sindikati sazvali generalni štrajk koji će pogoditi usluge širom zemlje, od škola i bolnica do javnog saobraćaja. Kontrolori leta su najavili da će se pridružiti uz četvorosatni prekid rada.

Zaposleni širom Grčke protestuju zbog novog dogovora sa grčkim medjunarodnim poveriocima prema kome se uvode novi porezi i smanjenja potrošnje, i posle isteka trećeg programa pomoći 2018. godine.

Grčki poslanici počeli su juče četvorodnevnu raspravu o novom paketu budžetskih rezova kojim bi se produbile višegodišnje mere štednje. Nova runda mera štednje koja je deo dogovora grčke vlade i medjunarodnih kreditora, uključuje dodatno smanjenje penzija 2019. godine i veći porez na prihod 2020. godine.

Bez novih mera, Grčka bi mogla da ne dobije novac potreban da izbegne bankrot na leto kada na red dolaze velike rate duga.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga