Grčke opozicione stranke užasnute odlukom Vlade o referendumu

Ultradesničarska Zlatna zora je jedina opoziciona stranka koja nije osudila odluku Vlade koju je Cipras saopštio posle ponoći na televiziji

27. juna 2015

Objava premijera Aleksisa Ciprasa da će 5. jula u Grčke biti sproveden referendum o uslovima kreditora za dobijanja međunarodne finansijske pomoći, užasnula je opozicione partije a ispred bankomata u Atini tokom noći su se stvorili redovi građana koji žele da povuku svoj novac.

Ultradesničarska Zlatna zora je jedina opoziciona stranka koja nije osudila odluku Vlade koju je Cipras saopštio posle ponoći na televiziji. On je rekao da su kreditori tražili od Vlade da usvoji predlog kojim bi na pleća grčkog naroda pao „nov, neizdrživ teret“, i pozvao građane da 5. jula na referendumu „odgovore na ultimatum“.

Glavna opoziciona stranka, konzervativna Nova demokratija ocenila je da radikalna levičarska vlada Grčke zastupa izlaz iz evrozone i Evropske unije.

„Cipras je doveo zemlju do apsolutne pat pozicije. Između neprihvatljivog sporazuma i napuštanja Evrope“, rekao je šef Nove demokratije Andonis Samaras.

Međutim, zvaničnici grčke vlade insistiraju na tome da referendum neće biti o promeni valute, to jest o vraćanju sa evra na drahmu. Ministar odbrane, desničar Panos Kamenos – koalicioni partner Ciprasa, rekao je državnoj televiziji ERT da nema načina da Grčka napusti evro, s obzirom da u pravilima evrozone nije predviđen slučaj izbacivanja neke zemlje članice.

U podne je zakazana hitna sednica Parlamenta, radi ratifikacije odluke o referendumu. Vlada na čelu sa levičarskom Sirizom ima dovoljnu poslaničku većinu da referendum bude sproveden u delo.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga