Grčka: Žestoki okršaj paora i policije

Poljoprivrednici iz cijele Grčke ogorčeni su zbog vladinih planova za povećanje poreza te doprinosa za mirovine

12. feb 2016

Grčka policija upotrijebila je suzavac u sukobu s poljoprivrednicima koji su, ogorčeni mirovinskom reformom, kamenovali zgradu Ministarstva poljoprivrede u središtu Atene, a sve uoči velikih prosvjeda koji se očekuju kasnije tijekom dana.

Poljoprivrednici iz cijele Grčke uputili su se prema prijestolnici kako bi iskazali ogorčenost zbog vladinih planova za povećanje doprinosa za mirovine i poreza.

Najmanje 800 poljoprivrednika s Krete, najvećeg grčkog otoka, sukobilo se s policijom koja je osiguravala zgradu Ministarstva. Prosvjednici su bacali kamenje i razbijali prozore.

„Poljoprivrednici su pokušali potisnuti policiju ispred ulaza u Ministarstvo. Policija je bacila suzavac kako bi ih zaustavila“, izjavio je jedan policijski dužnosnik.

Danima blokirali ceste

Popodne će u Ateni poljoprivrednici prosvjedovati protiv mirovinske reforme koju, u zamjenu za nastavak plana prezadužene Grčke, zahtijevaju njezini vjerovnici – Europska unija i Međunarodni monetarni fond, piše agencija AFP.

Grčki poljoprivrednici uživaju elastičniji režim od drugih privatnika.

Od kraja siječnja već su bili postavili cestovne zapreke na glavnim prometnicama u zemlji i tijekom 10 dana potpuno blokirali prijevoz robe na granicama prema Turskoj i Bugarskoj.

Od utorka, nakon apela Bugarske, ukinuli su blokadu i propuštaju kamione s robom nekoliko sati na dan preko graničnog prijelaza Promahona.

Grčki premijer Alexis Tsipras pozvao je ranije na dijalog, ali je isključio povlačenje prijedloga reforme mirovinskog sustava.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga