Grčka treba pomoć Njemačke protiv neonacista

Grčki ministar rekao da Njemačka mora biti ponosna što je nacizam tamo iskorijenjen i traži pomoć protiv Zlatne zore

06. feb 2015

Grčkoj je potrebna pomoć Njemačke protiv uspona neonacističke stranke Zlatna zora, sada treće po veličini političke snage u zemlji, rekao je u četvrtak novi ministar financija u grčkoj vladi Yanis Varoufakis.

„Njemačka mora biti ponosna zbog činjenice da je nacizam tamo iskorijenjen“, rekao je Varoufakis, na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s njemačkim kolegom Wolfgangom Schaeubleom.

„Kada se večeras vratim kući, naći ću se u parlamentu u kojoj treća po veličini stranka nije neonacistička, već nacistička“, dodao je Varufakis, aludirajući na Zlatnu zoru, prenosi Tanjug.

‘Potreban nam je narod Njemačke na našoj strani’

Večer prije razgovora, na njemačkoj nacionalnoj televiziji, Varoufakis je komentirao ekonomsku krizu 30-ih godina prošlog stoljeća, kada je Adolf Hitler stupio na vlast, navodi AFP.

„Potreban nam je narod Njemačke na našoj strani. Potreban nam je narod Njemačke da nam pomogne u borbi protiv mizantropije“, istaknuo je u četvrtak Varoufakis.

Grčki ministar rekao je i da „nikada više“ ne bi trebalo dozvoliti da kriza kakva je bila ona 1933. godine „podijeli ponosne europske nacije“.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga