Grčka prodala kineskoj kompaniji svoju najveću luku

Piraeus je luka koja Grčku povezuje s Azijom, Istočnom Evropom i Sjevernom Afrikom, a 2014. godine kroz nju je prošlo preko 16,8 miliona putnika

09. apr 2016

Atina je potpisala ugovor o prodaji svoje najveće luke Piraeus kineskoj kompaniji COSCO za 368,5 miliona eura, javlja Reuters.

Prema ugovoru, COSCO je kupio 51 posto udjela u vlasništvu nad lukom Piraeus za 280,5 miliona eura, a tokom sljedećih pet godina otkupit će još 16 posto udjela za oko 88 miliona eura, nakon što izvrši obavezna ulaganja. Osim toga, COSCO će u luku investirati preko 350 miliona eura tokom sljedećih deset godina i plaćat će godišnja davanja Grčkoj za vođenje luke.

COSCO je kineska državna kompanija koja se jedina natjecala na raspisanoj ponudi za preuzimanje najveće grčke luke.

Piraeus je luka koja Grčku povezuje s Azijom, Istočnom Evropom i Sjevernom Afrikom, a 2014. godine kroz nju je prošlo preko 16,8 miliona putnika.

Iako je Cipras obećavao da neće privatizirati državnu imovinu, na to je ipak bio prisiljen zbog golemog duga prema Evropskoj uniji. Upravo bi se prodajom luke Piraeus osigurala sredstva za otplatu jednog dijela duga. I dok iz kineske kompanije uvjeravaju da neće biti otkaza za grčke radnike, oni su u strahu te su već organizirali protest protiv privatizacije.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga