Grčka prodaje auta i vraća otpuštene radnike

Nova grčka Vlada najavila vraćanje na posao 3.500 ranije otpuštenih uposlenika javnog sektora

02. feb 2015

Nova grčka Vlada sa ljevičarskom partijom Syriza na čelu najavila je prodaju „skupih i nepotrebnih“ vozila ministarstava i vraćanje na posao 3.500 ranije otpuštenih uposlenika javnog sektora, javlja Anadolija.

Grčki ministar javnih reformi Yorgos Katrugalos izjavio je da novim grčkim ministrima nisu potrebna skupa državna vozila i da će ona biti prodata.

Katrugalos je kazao da premijer Alexis Tsipras ima jedan automobil sa solunskim registarskim tablicama, a da će ministri koristiti motocikle ili taksi prijevoz za svoje potrebe.

Za sebe je kazao da posjeduje vozilo iz stare kolekcije, na koji je ponosan i uprkos činjenici da je nerijetko u kvaru.

Revizija radnih mjesta

Vozila grčkih ministarstava će prodavati Ministarstvo javnih reformi, a među tim vozilima je i oklopni automobil bivšeg dopremijera i šefa grčke diplomatije Evangelosa Venizelosa, koji vrijedi 750.000 eura.

Ministar Katrugalos je kazao da će nova Vlada u skladu sa predizbornim obećanjima na posao vratiti 3.500 uposlenika javnog sektora koji su otpušteni u okviru mjera štednje donedavne Vlade.

On je za list To Vima kazao da će nova Vlada nastaviti reviziju radnih mjesta, ali ne s ciljm otpuštanja ljudi i smanjenja radnih mjesta, već isključivo radi poboljšanja efikasnosti rada državnog aparata.

Novi grčki ministar finansija Yannis Varufakis je ranije izjavio da će prvog dana po dolasku u kabinet na posao vratiti spremačice koje je prethodni ministar otpustio. Dodao je da će s druge strane, otpustiti veliki broj ekonomskih savjetnika.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Novi žeton, nova šansa
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga