Grčka: Premijer produžio radno vreme muzeja

Tokom turističke sezone, 33 najveća grčka muzeja i arheološka nalazišta primaće posetioce svakog dana od osam ujutro do osam uveče

19. mar 2014

Najveći muzeji i najpopularniji antički lokaliteti u Grčkoj biće ove godine otvoreni duže nego obično u interesu posetilaca i radi povećanja prihoda, objavio je večeras premijer Andonis Samaras.

Tokom posete novom Muzeju Akropolja, u Atini, Samaras je saopštio da će tokom turističke sezone – od 1. aprila do 31. oktobra, 33 najveća grčka muzeja i arheološka nalazišta primati posetioce svakog dana od osam ujutro do osam uveče.

Ta 33 muzeja i antička lokaliteta „privlače 95 odsto posetilaca i donose 95 odsto prihoda“, istakao je Samaras.

U Grčkoj je uobičajeno da su državni muzeji otvoreni za posetioce od 09:00 do 16:00 sati, a arheološka nalazišta 08:00 do 15:00 sati. Muzeji su obično zatvoreni ponedeljkom, a antički lokaliteti bar jedan dan tokom vikenda. Privatni muzeji imaju šaroliko radno vreme, a neki antički lokaliteti se mogu posetiti gotovo čitav dan, od izlaska do zalaska sunca.

„Znate da nam godinama stranci stalno govore, a to kažu i Grci: „Pa dobro, kako je moguće da neko čak iz Japana ili Australije dođe u Grčku – zemlju kulture, a ne može da nađe otvoren muzej? Da poželi da za vikend poseti Delfe, ali ne može – zatvoreno je?’ E, s tim je gotovo!“ – rekao je Samaras.

Premijer je najavio popravljanje zgrada i unapređenje postavki muzeja, negovanje zelenila na arheološkim nalazištima, prodaju kopija najzanimljivijih starina turistima i reorganizaciju Fonda za arheologiju.

Samaras je objavio da će evidentirani nezaposleni državljani Grčke moći da besplatno posećuju sve muzeje, a uskoro i ostale ustanove kulture.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga