Grčka: Poništena odluka o zatvaranju javnog servisa

ERT će privremeno ponovo biti otvorena dok parlament ne odobri vladinu inicijativu za formiranje nove stanice

17. juna 2013

Grčko državno vijeće, najviši administrativni sud u zemlji, poništilo je u ponedjeljak navečer „privremeno“ odluku Vlade da zatvori državnu radio-televiziju ERT i naredio njeno ponovno otvaranje do uspostavljanja nove državne audiovizuelne organizacije, prenosi Fena.

Nakon istupa sindikata ERT-a prošlog utorka protiv ministarske odluke da se iznenada ukine signal državne radio-televizije, državno vijeće je zatražilo od kompetentnih ministara da osiguraju „privremeno“ uspostavljanje servisa državne televizije, izjavio je jedan sudski izvor.

Dramatično zatvaranje

Vijest o odluci vijeća objavljena je nakon što je izvor iz grčke vlade izjavio da je premijer Antonis Samaras ponovo predložio da državna medijska kuća ERT bude „privremeno ponovo otvorena“ dok parlament ne odobri vladinu inicijativu za formiranje nove stanice.

Neimenovani izvor je naveo da bi komisija sačinjena od predstavnika tri koalicione stranke „angažovala određeni broj novinara neophodnih da bi državni medij ponovo radio“ sve dok ne prođe zakon o uspostavljanju nove, javlja Tanjug.

Samaras je i prije dva dana ponudio da ERT počne s djelimičnim emitovanjem programa, poslije dramatičnog zatvaranja koje je podstaklo proteste u Grčkoj i kritike širom Evrope.

Zatvaranje ERT je takođe izložilo Vladu optužbama medijskih grupa u Grčkoj i inostranstvu za autoritarizam.

Agencije su ocijenile da se Samaras suočava sa dvostrukim izazovom – nezadovoljnih koalicionih partnera zbog zatvaranja državne radio-televizije ERT i sudskog procesa koja bi mogao da ugašenu televizijsku stanicu „vrati u život“.

Samaras je sazvao sastanak za sa liderima manjih socijalističkih i umjereno levičarskih stranaka iz koalicije, koji se snažno protive gašenju televizije i zahtijevali da se program odmah vrati u eter.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga