Grčka: polovina domaćinstava nema novca za račune

Polovina grčkih domaćinstava nije mogla da plati račune tokom 2012. godine, a novac su pozajmljivali od rodbine ili tonuli u druge dugove, ukazuje novo istraživanje

09. feb 2013

Polovina grčkih domaćinstava nije mogla da plati račune tokom 2012. godine, a novac su pozajmljivali od rodbine ili tonuli u druge dugove, ukazuje novo istraživanje.

Studija za račun Udruženja malih i srednjih preduzeća (GSEVEE), objavljena u četvrtak, utvrdila je da je 49,8 posto domaćinstava prošle godine kasnilo s plaćanjem računa i rashoda, da je na kraju godine tek 48,3 posto uspjelo da pokrije troškove, a samo 1,8 posto da uštedi nešto novca.

Po studiji, 93,1 posto je imalo gubitke prihoda od izbijanja finansijska kriza u Grčkoj krajem 2009, dok je 33,1 posto 2012. godine moralo i da pozajmljuje novac od rođaka ili prijatelja.

Prezadužena grčka država finansijski opstaje jer njene dugove od 2010. godine kreditima plaćaju dijelom eurozona i Međunarodni monetarni fond, a dijelom do novca dolazi i tako što je javni dug prebacila na privatni sektor te privreda i stanovništvo tonu.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga