- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Grčka: Milioni za stazu Formule 1 uprkos krizi

S obzirom na osakaćenu grčku ekonomiju, neko bi pomislio da posljednja stvar koja je Grcima potrebna jeste nova staza za utrke Formule 1.

Ali Vlada je obećala desetine miliona eura za finansiranje baš takvog projekta, navodeći kako će izgradnja staze podstaći razvoj turizma i otvoriti nova radna mjesta.

Kako je iz Patre, grada na zapadu Grčke, izvijestio reporter Al Jazeere John Psaropoulos, investitori su sakupili 25 miliona eura da naprave stazu Formule 1 usred planine južno od grada.

„Ono što ovaj projekat čini kontroverznim jeste što je osiromašena grčka Vlada obećala investitorima dodatnih 29 miliona eura“, kazao je Psaropoulos.

„Ova planinska visoravan je sada pašnjak za stotine koza i ovaca. Ali ako se staza napravi na ovih 120 hektara, investitori tvrde da bi to mogla biti pokretačka snaga masivne turističke industrije.“

Za vođu konzorcija, projekat je postao svakodnevna preokupacija.

Dugogodišnji projekat

„Vrijeme možda nije idealno, ali projekat smo započeli 1995. godine, a država je sporo reagirala. Šta sad da radimo?“, kaže vođa projekta Evangelos Floratos.

Primarni plan nije plaćanje skupih honorara za organizaciju F1 utrka, nego zarada na konkurentnim stopama za obuku vozača i testiranje novih motora.

„To nije rekreacija. To je ozbiljna industrija. Mi ulažemo novac i on se mora vratiti nazad“, kaže Floratos.

Grad Patra je nekada bio industrijski centar. Hiljade radnih mjesta nestalo je u tekstilnoj, papirnoj i prehrambenoj industriji.

Moderni objekat za auto-moto utrke bi mogao malo popraviti situaciju.

No, ne dijele svi to mišljenje. Kada je ekipa Al Jazeere posjetila Patru, gradski komunalci prekinuli su sjednicu Gradskog vijeća koja je glasala o privatiziranju komunalija, jer grad nema više novca za održavanje tog servisa.

„Glasao sam protiv staze Formule 1. Mislim da se javna sredstva ne trebaju ulagati u trkaću stazu, jer ih nema dovoljno ni za obnovu gradske bolnice“, rekao je gradski vijećnik Christos Patouhas.

No, možda i najveći izazov ovog projekta jeste to što se desetine miliona eura još uvijek moraju posuditi od privatnih investitora, kako bi se napravila treća najveća staza F1 na svijetu.

(Al Jazeera)

Podelite ovu stranicu!