Grčka je bankrotirala

Agencija za finansijski rejting "Mudis" Grčkoj je dodelila najnižu ocenu "C", koja se dodeljuje zemljama u bankrotu

04. mar 2012

Američka agencija za finansijski rejting „Mudis“ (Moody’s) saopštila je u petak da je kreditni rejting Grčke smanjila sa „Ca“ na najnižu ocenu, „C“. Tu ocenu Mudis dodeljuje dužnicima za koje smatra da su u bankrotu.

Agencija Mudis je saopštila da je odluka posledica pokretanja restrukturiranja javnog duga Grčke sa privatnim kreditorima, što bi moglo da dovede do gubitka „više od 70 odsto“ ulaganja investitora koji se u to uključe.

Privatni kreditori su prošle sedmice izrazili spremnost da odustanu od 107 milijardi evra koliko im država duguje. Agencija „Standard i Purs“ (Standard & Poor’s) je još prošlog četvrtka smanjila kreditnu sposobnost Grčke sa „CC“ na ocenu „SD“, dakle na nivo „delimičnog bankrota“.

Privatni kreditori da odustanu od duga

Razmena obveznica sa privatnim kreditorima trebalo bi krajem meseca da bude dogovorena. Banke, osiguranja i Hedž fondovi na taj način bi trebalo da se uključe u spas Grčke. Privatni kreditori u tom slučaju bi odustali od 53,5 odsto duga.

Grčka se grčevito borila sa privatnim kreditorima po pitanju smanjenja duga. Prvi uspesi postigniti su posle više rundi pregovara na kriznom sastanku zemalja evrozone. Nešto kasnije Atina je privatnim kreditorima i zvanično uputila ponudu.

Ukoliko razmena obveznica bude uspešno sprovedena, Grčka bi mogla ponovo da se nada boljoj oceni agencije „Standard i Purs“. Ona je nagovestila da bi u tom slučaju Grčkoj dala ocenu „CCC“. To bi bilo daleko bolje od ocene „SD“, ali bi Grčka i dalje važila za zemlju sa velikim rizikom da bankrotira. Mudis, sa druge strane, ne najvljuje takvu mogućnost. „Čak i u slučaju da se dug suzbije kao što se planira, i dalje ostaje veliki rizik da zemlja bankrotira“, saopštila je agencija Mudis.

(Deutsche Welle)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Podešavanje
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga