Grčka izlazi iz recesije 2014.

Nacrt budžeta Grčke, koja je u šestoj godini recesije, predviđa i da će u 2014. godini budžet imati višak od 2,8 milijardi evra ili 1,6 odsto bruto domaćeg proizvoda

08. okt 2013

Grčka će izaći iz recesije u 2014. godini, sa ekonomskim rastom od 0,6 odsto posle šest godina pada, pokazuje nacrt budžeta koji je danas predstavila grčka vlada.

„Predviđamo izlazak iz recesije 2014. godine. Žrtve koje je trpeo grčki narod, posle bolnog perioda urodile su plodom, imamo prve znake izlaska iz krize naredne godine“, rekao je zamenik ministra finansija grčke Hristos Staikuras.

Nacrt budžeta Grčke, koja je u šestoj godini recesije, predviđa i da će u 2014. godini budžet imati višak od 2,8 milijardi evra ili 1,6 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Ostvarenje tod budžetskog viška ključni je uslov da zemlja počne pregovore sa međunarodnim kreditorima, Evropskom unijom i MMF-om, za rešavanje dužničke krize te zemlje, prema sporazum sklopljenim na evropskom samitu u novembru 2012. godine.

Nacrt budžeta danas je podnet grčkom parlamentu, a verovatno će biti menjan pre rasprave o konačnom predlogu u novembru.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga