Grčka: Građani sprečili da zgrade zaklone pogled na Akropolj, tužili ministarku

Građani Atine ustali su u odbranu pogleda na najveću grčku drevnu znamenitost

23. feb 2019

Obustavljanje radova i preispitivanje građevinskih dozvola za dve desetospratnice kod Akropolja u Atini rezultat je peticije građana.

Naime, građani Atine ustali su u odbranu pogleda na najveću grčku drevnu znamenitost.

Ministarka kulture Mirsini Zorba saopštila je da je Centralni savet za Arheologiju doneo odluku o reviziji odobrenja za izgradnju te dve zgrade od kojih je jedna već podignuta, mada ne i završena, a druga se upravo gradi.

U donošenju te odluke učestvovalo je i Ministarstvo za zaštitu okoline. Ono je saopštilo da razmatra obustavljanje izdavanja građevinskih dozvola za sve radove u okolini Akropolja sve dok se ne preispita urbanistički plan koji bi trebalo da omogući i zaštitu tog zdanja, i njegovu vidljivost, odnosno pogled na njega.

Ministarka kulture je svoju odluku obrazložila stavom da je „pogled (vidik) opšte kulturno dobro koje se ni u kom slučaju ne može pretvoriti u nečiju privilegiju“.

U tom smislu, ukazala je Zorba, „čak i kada su privilegije zaštićene upravnim odlukama, pravilnicima i građevinskim uslovima, dužni smo da se odazovemo na protest društva građana u interesu pravne ravnopravnosti i osećaja pravičnosti“.

Peticiju sa zahtevom za obustavljanje ili sprečavanje izgradnje zgrada koje ometaju pogled na Akropolj, od oktobra 2018. kada je pokrenuta, potpisalo je svega 4.000 građana, ali ove nedelje im se pridružilo još 13.000 stanovnika četvoromilionske Atine, te se država odazvala i postupila kako zahtevaju.

Udruženje građana ELLET („Grčko društvo za okolinu i kulturu“) koje je pokrenulo potpisivanje peticije, istaklo je da je „pogled na Akropolj koji dominira Atinom, deo identiteta našeg naroda, i deo evropskog nasleđa“, te da je zaklanjanje pogleda „greška, a priznavanje te greške Ministarstva kulture i drugih nadležnih i preispitivanje građevinskih dozvola je velikodušan gest“.

Ipak, građani su ministarku kulture, zbog izdavanja „pogrešnog i protivzakonitog“ odobrenja za izdavanje dozvole za izgradnju dve zgrade, tužili najvišem, Upravnom sudu Grčke čija se odluka očekuje.

(Beta/021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga