Grci žele veću saradnju s državama van EU

Posle tri godine velike štednje i pritisaka evropskih partnera za sprovođenje dodatnih oštrih mera kako da bi Grčka dobijala finansijsku pomoć, većina Grka sve više povoljno gleda na zemlje van EU

25. avg 2013

Građani Grčke nadu za izlazak svoje zemlje iz krize polažu u bližu saradnju s državama izvan Evropske unije, među kojima su Kina, SAD i Rusija, pokazalo je danas objavljeno istraživanje.

Posle tri godine velike štednje i pritisaka evropskih partnera za sprovođenje dodatnih oštrih mera kako da bi Grčka dobijala finansijsku pomoć, većina Grka sve više povoljno gleda na zemlje van EU.

S obzirom na sadašnje političke i ekonomske okolnosti, 48,2 odsto ispitanih je reklo da Grčka u vezi s investicijama treba da razvije bliže odnose s Rusijom, a 45,9 odsto Grka je za bliže odnose s Kinom.

Po istraživanju agencija „Kapa riserč“ (Kappa Research), najprijateljskijom zemljom Grčkoj 72 odsto smatra Francusku, Rusiju 68 odsto, Kinu 60,1 odsto i SAD 56,5 odsto. Najnegativnije se gleda na Nemačku koju kao prijateljsku zemlju vidi samo 33,2 odsto anketiranih građana Grčke.

(Slobodna Evropa)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga