Grci prodaju svoje šećerane u Vojvodini

Šećerane u Crvenki i Žablju, koje su u vlasništvu grčke državne kompanije „Helenik šugar“, date su na prodaju. Plaćene su 3,5 miliona evra, u privatizaciji, a zainteresovani kupci za njih nude 100 miliona evra.

08. avg 2011

Šećerane u Crvenki i Žablju dobro posluju i, prema saznanjima „Blica“, već sada ima zainteresovanih kompanija iz Austrije, Nemačke i Turske koje za njih nude 100 miliona evra.

„Helenik šugar“ je obe fabrike u procesu privatizacije kupio za 3,5 miliona evra. Prema oceni analitičara, povlačenje Grka iz Srbije neće izazvati potrese, „već će kapital samo promeniti vlasnika“. – Povlačenje „Helenik šugara“ ne bi trebalo da ima ozbiljnije posledice po srpsko tržište. Ne može da se govori o gubitku ukoliko prodaja firme nije likvidacija, nego je prodaja drugom investitoru koji želi dalje da se bavi tim poslom – navodi ekonomski analitičar Miroslav Zdravković. Osim šećerana, u sastavu ove grčke državne kompanije u Srbiji su ATE banka iz Atine i pet šećerana u Grčkoj. Vlada ove zemlje je dogovorila s Evropskom unijom i Međunarodnim monetaranim fondom da sadašnji državni dug od 350 milijardi evra smanji za 26,1 milijardu prodajom državnog vlasništva. Državni konsultant za inostrana ulaganja Milan Kovačević smatra da bi se moglo dogoditi da mnoge kompanije u Grčkoj u kojima je državni kapital budu pod pritiskom države da objave prodaju. – To može da se uradi tako što će „Helenik šugar“ u Grčkoj biti prodat kako bi država dobila najviše novca. Može da se dogodi da ta grčka kompanija onda proda svoju ćerku u Srbiji, bilo da je u pitanju firma ili banka. Međutim, kad u Srbiji proda neku grčku banku, biće promenjen samo vlasnik i to neće imati posebnog značaja za Srbiju – ističe Kovačević. Kovačević objašnjava da bi se odliv kapitala desio ukoliko bi se preduzeće prodalo domaćim rezidentima, ali pošto domaći kupci verovatno neće kupovati, onda će preduzeće iz grčkih ruku preći u ruke drugog stranca. Dakle, novac će u inostranstvu otići s jednog vlasnika na drugi, a to u Srbiji neće ništa promeniti.

(Blic)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga