- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija ,,Nezavisnost’’: RTS doprineo incidentu u Aberdarevoj

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija ,,Nezavisnost’’ saopštio je danas da je Radio-televizija Srbije (RTS) neprofesionalnim izveštavanjem doprinela incidentu u kojem je došlo do ulaska demonstranata u zgradu televizije.

„Radio-televizija Srbije je svojim neprofesionalnim i bagatelizujućim odnosom prema delu naroda koji već mesecima protestuje u 60 gradova Srbije, odnosom koji ponižava zdrav razum i osnovna demokratska načela, doprinela incidentu u kojem je došlo do ulaska demonstranata u Aberdarevu“, ocenjuje se u saopštenju.

Dodaje se da je do upada demonstranata u zgradu RTS-a došlo „zbog upornog odbijanja te medijske kuće da objektivno, netendenciozno i nepristrasno izveštava o demonstracijama“.

Sindikat upozorava da uređivačka politika Informativnog programa Radio-televizije Srbije „svojim nekritičkim poslušništvom vladajućem režimu ponovo, posle 20 godina, vodi ka podvajanju društva, koje može biti fatalno“.

Reagujući na izjavu generalnog direktora javnog servisa Dragana Bujoševića da je „RTS institucionalno autonoman i da je nezavisan u određivanju uređivačke politike“, te da su nakon upada grupe demonstranata u zgradu RTS-a protesti „izgubili legitimitet’’ – sindikat je upitao Bujoševića „kako to da se do sada nije zapitao zašto ta kuća ne ispunjava nijednu od takođe tim zakonom propisanih odredbi koje se tiču nepristrasnosti i objektivnosti“.

„Zašto se direktor nije još mnogo ranije svojim autoritetom koji bi trebalo da ima, i potrudio da njegova medijska kuća poštuje taj isti zakon na koji se sada neštedimice poziva? Zašto se generalni direktor Bujošević tako očito priklanja trenutno aktuelnoj tehnici političke borbe koju neskriveno emanira režim oličen u predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću a koji sve neistomišljenike karakteriše kao neprijatelje i to neprijatelje najnižih etičkih vrednosti (fašisti, tajkuni, lopovi, itd.)?“, isitiče se u saopštenju.

Sindikat podseća da javni servisi moraju da slede samo interes naroda a nikako vladajućeg režima, navodeći da RTS ne ispunjava tu zakonsku obavezu.

„Ne može se narod okrivljavati za nameru da ostvari svoja prava koja su mu uskraćena, narod je vrhovni nosilac legitimiteta. Upozoravamo rukovodstvo Radio-televizije Srbije da su oni službenici javnosti i da njihov poslodavac ne sedi u rezidencijalnim zgradama u ovom ili onom parku, njihov jedini poslodavac je narod“, poručio je sindikat, dodavši da je na zaposlenima te medijske kuće da u saradnji sa građanima ostvare „snažan i nedvosmislen otklon od vlasti koja zloupotrebljava sve demokratske postulate“.

U suprotnom, kako upozoravaju, javni medijski servis mogo bi ponovo biti doveden u opasnost „da mu presudi nekontrolisan narodni gnev“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!