Grafiti „Smrt Pajtiću“ u Novom Sadu

Nove poruke mržnje

06. avg 2015

Nepoznati počinioci su noćas u Novom Sadu ispisali grafite koji pozivaju na smrt predsednika Pokrajinske vlade Bojana Pajtića.

Na njima je ispisano „Smrt Pajtiću“, a nalaze se odmah pored nedavno ispisanih drugih uvredljivih poruka upućenih predsedniku Pokrajinske vlade.

Bojan Pajtić je ujedno i predsednik Demokratske stranke (DS).

DS zgrožen grafitima u Novom Sadu

Gradski odbor Demokratske stranke (DS) saopštio je danas da je zgrožen grafitima koji pozivaju na smrt predsednika te stranke i čelnika Pokrajinske vlade Bojana Pajtića.

Demokrate su istakle da najoštrije osuđuju autora nedopustivih poruka mržnje. U toj stranci su pozvali nadležne da hitno reguju i odgovorne privedu licu pravde.

„Mesecima unazad, svakodnevno niču nedopustive poruke mržnje na novosadskim ulicama. Ipak, poziv na linč opozicionog lidera, najgora je i najsramnija poruka do sada. Nezapamćen govor mržnje jasno govori da oni koji misle drugačije treba da strahuju za svoj, živote svoje porodice i svojih istomišljenika. Danas u Novom Sadu više niko nije bezbedan“, piše u saopštenju novosadske DS.

U toj stranci su ocenili i da će, ukoliko se danas ne pošalje jasna poruka da je pozivanje na smrt druge osobe nedopustivo i kažnjivo najvišim kaznama, društvo pasti na najvažnijem ispitu.

„Novosađani, pristojni kakvi jesu, već mesecima ukazuju na to da se zna ko stoji iza grafita koji svakodnevno niču po ulicama. Vinovnike su uspeli čak i da fotografišu. Nadležni ćute“, dodaje se u saopštenju novosadskog odbora DS.

U njemu se podseća i da je Novi Sad pokriven video nadzorom i da su mesta, na kojima su osvanuli grafiti, prometna.

„Lako je utvrditi počinioce, samo ako postoji volja“, ocenjuje se u saopštenju.

Demokrate su pozvale gradonačelnika Novog Sada da utiče na nadležne kako bi se sprečili ovakvi izgredi i da omogući gradskim službama, poput „anti-grafit“ jedinice, da svoj posao rade nepristasno i efikasno i da poruke mržnje obrišu čim osvanu.

„Pozivamo kolege iz drugih političkih partija da se u svom obraćanju političkim protivnicima ne služe govorom mržnje. Demokratska stranka podnela je najveći gubitak od svih, želimo da verujemo da je od tada naše društvo naučilo lekciju“, piše u saopštenju, koje se završava rečima: „Ne ponovilo se“.

LSV: Sankcionisati autore grafita mržnje

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) osudila je danas ispisivanje grafita koji pozivaju na smrt predsednika Demokratske stranke i Pokrajinske vlade Bojana Pajtića.

U saopštenju te stranke od nadležnih se traži da hitno reaguju.

„Ovo nije način na koji će se razgovarati na političkoj sceni u Vojvodini“, poručili su u LSV.

U toj stranci su ocenili i da su grafiti i poruke mržnje nedopustivi u zemlji koja pretenduje da postane članica Evropske unije.

„Zahtevamo da ‘Anti-grafit’ jedinica grada Novog Sada pod hitno obriše ove poruke mržnje, kao i da autori ovih grafita budu što pre pronađeni i adekvatno sankcionisani“, piše u saopštenju LSV.

Vasin: Licemerna reakcija gradonačelnika Novog Sada

Miroslav VasinPredsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Miroslav Vasin ocenio je danas da reakcija gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, povodom grafita koji pozivaju na smrt predsednika DS i Pokrajinske vlade Bojana Pajtića, predstavlja do sada neviđeno licemerje na političkoj sceni Srbije.

Vučević je ranije danas osudio ispisivanje grafita mržnje i dao nalog JKP Gradsko zelenilo da ukloni takve natpise.

Vasin je u pisanoj izjavi pitao gradonačelnika Novog Sada da li je do sada viđao stotine grafita, istog rukopisa, gde je Pajtić nazivan lopovom i da li je video grad oblepljen plakatima istog sadržaja, kao i zašto tada nije reagovao.

„Da li su on i njegovi najbliži saradnici, u više navrata, bez ikakvog dokaza, tvrdili da su čelnici DS lopovi i kriminalci? Da li je njegova stranka pre neki dan izašla u javnost sa tvrdnjom da Bojan Pajtić krade od dece sa posebnim potrebama, da li je dnevni list naklonjen SNS objavio na dan žalosti neku raniju sliku Bojana na plaži, pozivajući na njegov  linč jer navodno  letuje u Hrvatskoj u dane njihove proslave Oluje? Da li razmišljate gospodine Vučeviću da je možda baš ta slika inspirator današnjih poziva na ubistvo predsednika DS?“, naveo je Vasin.

Predsednik vojvođanske DS je ocenio i da je današnja pretnja smrću Pajtiću malo koga iznenadila jer to, kako je istakao, predstavlja vrh ledenog brega u trogodišnjoj negativnoj kampanji uperenoj protiv DS i njenih članova. Vasin je dodao i da je inspirator širenja takve netrpeljivosti Srpska napredna stranka (SNS), koja od 2012. godine, prema njegovim rečima, neprekidno, bez ikakvih argumenata, iznosi najgnusnije laži i klevete, promoviše govor mržnje i za to ne snosi nikakve posledice.

„Da li ste pomislili  gospodine Vučeviću da su izjave, ponašanje i politička netolerancija vas i članova vaše stranke u svim fazama vašeg ideološkog delovanja upravo rezultirali ovakvim govorom mržnje?“, upitao je Vasin.

On je apelovao na gradonačelnika Novog Sada da, umesto ispraznih tvrdnji o zabranama takvog ponašanja, razmisli koliko je tome i sam doprineo jer je tolerisao izlive netrpeljivosti prema DS i njenim članovima.

„Nemojte se sada čuditi, čudo bi bilo da se, na kraju balade, nisu pojavile pretnje smrću“, poručio je Vasin.

Predsednik Pokrajinskog odbora DS je u saopštenju pozvao državne institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava da odgovore da li će reagovati na govor mržnje onda kada zaista neko bude ubijen.

VP: Eskalira progon političkih neistomišljenika

Vojvođanska partija (VP) osudila je danas pretnje smrću koje su javno upućene predsedniku Pokrajinske vlade Bojanu Pajtiću. Ta partija je pozvala sve nadležne organe da reaguju i spreče dalju eskalaciju uvreda i pretnji prema zvaničnim organima AP Vojvodine.

„Potpuno je jasno kome je u interesu da destabilizuje pokrajinsku vladu, stranke i pojedince koji su se jasno deklarisali protiv politike aktuelnog režima Aleksandra Vučića i svih njegovih ‘kadrova’ u Vojvodini“, navodi se u saopštenju VP.

Progon političkih neistomišljenika u Novom Sadu i Vojvodini, dodaje se, svakodnevno eskalira. „Nakon uvredljivih poruka putem grafita i plakata koji mesecima opsedaju naš grad, došli smo do situacije da se predsedniku vlade AP Vojvodine preti smrću, što svakako upozorava na mobilizaciju ne samo nadležnih organa, nego i čitave javnosti u Vojvodini, a sve u cilju osude i kažnjavanja politike nasilja čiji protagonisti očigledno ne biraju načine i sredstva da se domognu vlasti u Vojvodini“, poručili su u toj partiji.

U saopštenju se ocenjuje i da su naredni vojvođanski izbori prava prilika za kažnjavanje zagovornika politike nasilja premu svemu što u svom imenu nosi „Vojvodina“.

„A nakon ovakvih skandaloznih pretnji, još smo uvereniji u konačnu pobedu građanske i slobodarske Vojvodine“, dodaje se u saopštenju VP.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga