Grafiti pisani mržnjom

Na području Novog Sada pronađeno je i fotografisano 224 grafita mržnje, pri čemu je više od polovine usmereno ka LGBT populaciji.

17. maj 2011

Najviše grafita je na Satelitu, Detelinari, Novom naselju i Banatiću, pokazuju podaci istraživanja sprovedenog u sklopu kampanje „Mapiranje grafita mržnje u Novom Sadu“, povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

Zamenica Pokrajinskog ombudsmana za ravnopravnost polova Danica Todorov uverena je da bi zbog broja slučajeva ovakvog nasilja nadležne institucije svakodnevno mogle da reaguju, ali to se ne događa jer pripadnici LGBT populacije često ne žele da prijave zlostavljanje.

„Pripadnici LGBT populacije ne traže zaštitu jer nemaju poverenja u institucije. Veliki broj njih je nevidljiv i krije svoj identitet u strahu od nasilja i u najbližem okruženju i u javnosti“, istakla je Todorov.

Ona je pozdravila aktivnosti države da, kroz zakone o zabrani diskriminacije, radu, javnom informisanju i druge akte, podrži i zaštiti prava LGBT populacije, a da počinioce i podstrekače govora mržnje adekvatno kazni.

Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Vesna Šijački napominje da Srbija prvi put ove godine obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije.

 „Namera je da se ukaže na nužnost reagovanja države u smanjenju zabrinjavajućeg nivoa homofobije. Posebno je to potrebno u Pokrajini i Gradu koji proklamuju duh tolerancije i bogatstvo različitosti“, kaže Šijački. Dodaje da je internacionalna kampanja ove godine povezana sa religijama, a ideja je da se verske vođe izjasne o tome šta misle o homofobiji i da li odobravaju nasilje prema LGBT.

(Radio 021)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga