Grafiti mržnje u Zrenjaninu

Poruke koje pozivaju na ubistvo nalaze na objektu ambulante, koja je odmah pored dečijeg vrtića i pijace

15. jan 2015

U zrenjaninskom naselju Zeleno polje osvanuli su grafiti sa porukama mržnje, uperene protiv pripadnika albanske i turske nacionalne zajednice.

Kako je za RTV rekao poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) u Skupštini Srbije i predsednik odborničke grupe te stranke u lokalnom parlamentu Dejan Čapo, koji je ukazao javnosti na ovu pojavu, grafiti stoje već nekoliko dana, a građani Zelenog polja su zgroženi. On je upozorio da se poruke koje pozivaju na ubistvo nalaze na objektu ambulante, koja je odmah pored dečijeg vrtića i pijace.

„Ovo nije Zrenjanin i ovo Zrenjanin ne sme postati. Ovo ne izjavljujem kao političar, već kao čovek i građanin, jer se mržnja i pozivanje na nasilje ne smeju tolerisati bez obzira na to koja politička opcija vodi grad“, istakao je Čapo.

On je naglasio i da su u Zrenjanin dobrodošli svi, bez obzira odakle dolaze i kojoj naciji ili veri pripadaju, te da ovakvi događaji ne predstavljaju pravu sliku tog grada, već kriminalni i vandalski čin pojedinaca, koje treba oštro kazniti.

„Naše bogatstvo je upravo u različitostima i to je ono što prevazilazi sve politike i partije. Preko dvadeset nacija, četiri službena jezika i bogato kulturno-istorijsko nasleđe su ono po čemu se Zrenjanin izdvaja i zbog čega sam ja ponosan što sam Zrenjaninac“, dodao je Čapo.

Zrenjaninski poslanik je pozvao nadležne službe da hitno uklone ove i sve ostale poruke mržnje, a istražne organe da otkriju ko poziva na ubistvo po nacionalnoj osnovi.

Gradonačelnik Zrenjanina osudio grafite

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić osudio je danas ispisivanje grafita mržnje na zgradi ambulante, u naselju „Zeleno polje“.

Reagujući na vest da su na ovom objektu osvanule poruke uperene protiv pripadnika albanske i turske nacionalne zajednice, Janjić je rekao da će se lokalna samouprava uvek oštro suprostavljati svakim oblicima mržnje.

“Zrenjanin je oduvek bio grad tolerancije i to će biti i ubuduće. Ovde složno žive pripadnici više od dvadeset nacija i ponosni smo na tu činjenicu. Zato u našem gradu nema mesta za širenje mržnje prema nacionalnim, ili bilo kojim drugim manjinama”, poručio je gradonačelnik Čedomir Janjić.

On je najavio da će grafiti mržnje u naselju „Zeleno polje“ biti uklonjeni u toku dana i da će lokalna samouprava uvek postupati tako u ovakvim slučajevima.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga