Gradu Novom Sadu naloženo da isplati odštetu pomagaču uzbunjivačice

Sud naložio naložio da Grad oštećenom isplati 180.000 dinara zbog pretrpljenog straha i povrede časti i ugleda. Ovo je u Srbiji prva presuda u korist lica povezanog sa uzbunjivačem.

15. apr 2017

Viši sud u Novom Sadu doneo je u sredu prvostepenu presudu u korist Zorana Pandurova kao lica povezanog sa uzbunjivačem.

Sud je u postupku po tužbi zbog uzbunjivanja utvrdio da je tuženi Grad Novi Sad izvršio štetnu radnju prema Pandurovu, zaposlenom u komunalnoj inspekciji Novog Sada, i naložio da mu se isplati 180.000 dinara zbog pretrpljenog straha i povrede časti i ugleda, javlja portal Pištaljka.

Zoran Pandurov je kolega uzbunjivačice Marije Beretke koja je pre mesec i po dana u postupku vezanom za uzbunjivanje na istom sudu dobila presudu protiv Grada Novog Sada.

Prvostepena presuda koju je donela sudija Mirjana Marković prva je u Srbiji za osobu povezanu sa uzbunjivačem. Ovom presudom sud je naložio Gradu Novom Sadu da ne ponovi štetnu radnju prema Pandurovu i da o svom trošku presudu objavi u jednom listu sa tiražom od najmanje 100.000 primeraka.

Kako je na suđenju posvedočila Marija Beretka, Zoran Pandurov joj je kao kolega iz iste uprave pomagao pravnim savetima kako da izvrši uzbunjivanje u vezi sa korupcijom u Upravi za inspekcijske poslove.

Nakon što se saznalo da je Beretka uz pravnu pomoć i podršku Zorana Pandurova prijavila nezakonite radnje svojih šefova, njih dvoje su premešteni na druga radna mesta koja nisu odgovarala njihovom radnom iskustvu i stručnoj spremi. Beretka je bila premeštena na rad u drugoj upravi, a Pandurov je iz odseka za komunalne sisteme nalogom prebačen da radi u „zelenom pauku“, a nakon žalbe novim nalogom da vozi auto po gradu i traži nepropisno parkirana vozila koje će pauk pokupiti. Zoran Pandurov je diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ispitom.

Uzbunjivačica Marija Beretka je ekspresnom presudom u radnom sporu vraćena na staro radno mesto. dok je Zoran Pandurov na stari posao vraćen privremenom merom višeg suda nakon što je podneo tužbu u vezi sa uzbunjivanjem.

Podsetimo, Marija Beretka je ukazivala da načelnik Uprave za inspekcijske poslove i njegovi saradnici ukidaju prekršajne naloge privilegovanim vlasnicima nepropisno parkiranih vozila kao i da određene predmete drže u fiokama do zastarenja. Svedočeći na sudu, ona je izjavila da je arhivirala predmete koje je njen načelnik obustavljao službenom beleškom, te da se zbog toga obratila kolegi Pandurovu kako bi je kao pravnik posavetovao da li ona zbog toga može imati posledice. Kako je navela, Pandurov joj je rekao da je to što se radi krivično delo i da ona može biti odgovorna.

Grad ima pravo da se žali na presudu donetu u sredu.

(Pištaljka, 021; foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga