Gradska vlast vređa nacionalne manjine

Zahtev za sazivanje sednice Saveta za međunacionalne odnose Skupštine grada zbog nepoštovanja jezika i pisma manjina

23. jan 2013

Potpredsednik Saveta za međunacionalne odnose Skupštine grada Novog Sada Laslo Galamboš, koji je inače iz redova Saveza vojvođanskih Mađara, naveo je da je zatražio od predsednice tog tela da sazove sednicu. Galamboš, naime, u autorskom tekstu kojeg objavljuje „Mađar so“, podseća da je proteklih nedelja gradsko rukovodstvo preduzelo nekoliko takvih mera „koje ne idu u prilog od strane gradskog rukovodstva -naročito pred inostranim delegacijama – stalno isticanog multikulturalizma, tolerancije i ravnopravnosti“. – Ne govoreći o tome da bi Novi Sad 2020. želeo da postane kulturna prestonica Evrope, a ove odluke sigurno ne idu u tom pravcu da pomognu osvajanje te laskave titule – ocenjuje Galamboš.

Potpredsednik gradskog Saveta za međunacionalne odnose ukazao je, naime, da ispisivanje jedino ćirilicom naziva Kulturnog centra grada, pokazivača pravca kojim saobraćaju autobusi, tabli najvećeg broja gradskih javnih preduzeća sa njihovim nazivima i tabli sa nazivima ulica ne doprinosi očuvanju višenacionalnog identiteta Novog Sada. –Osim odlučnog stava zamenice Pokrajinskog ombudsmana i protesta novosadskog rukovodstva Ligaša, nedostaje istup i zahtev novosadskih mađarskih političkih i nevladinih organizacija i novosadških članova Nacionalnog saveta Mađara da gradsko rukovodstvo vrati ravnopravno latinično pismo – konstatovao je Galamboš. Podsetio je, takođe, da je novosadski gradonačelnik posebno istakao da nijedna organizacija koja zastupa interese Mađara ne protestvuje zbog natpisa samo na ćiriličnom pismu, a da su oni, ukoliko ne protestvuju, zadovoljni pomenutim merama. – Kakve se onda to nove mere mogu očekivati od strane gradonačelnika, koji je prilikom svog izbora posebno naglasio da želi da bude gradonačelnik svih žitelja Novog Sada – postavlja pitanje Galamboš.

-Izjavu zamenika gradonačelnika Borka Ilića, međutim, ne samo da osuđujem, nego je smatram direktno uvredljivom. Po njemu, naime, ne samo da ovdašnje manjine uživaju najveća prava, nego treba da budemo zahvalni što naša deca mogu u školama besplatno da uče na mađarskom. Zar mi ne plaćamo porez – postavlja piotanje Galamboš.

– Inače, kao građanin Novog Sada mađarske nacionalnosti, učinio sam ono što mi je moj sadašnji javni manevarski prostor omogućio. Kao potpredsednik iz redova SVM-a u Savetu za međunacionalne odnose gradske skupštine, zatražio sam sazivanje sednice saveta. Predsednica saveta je dala obećanje da će se to dogoditi tokom idućenedelje. Nadam se da će tako biti –poručuje u autorskom tekstu Laslo Galamboš.

(Magyar Szo) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga