Gradska uprava: Nismo imali nameru da diskriminišemo Rome

Gradska uprava za opšte poslove Novog Sada saopštila je danas da će postupiti po donetoj presudi Apelacionog suda kojo…

23. feb 2012

Gradska uprava za opšte poslove Novog Sada saopštila je danas da će postupiti po donetoj presudi Apelacionog suda kojom je utvrđeno da je diskriminatorski postupala prema nekim Romima odbivši im mogućnost naknadnog upisa u matičnu knjigu rođenih.

Nevladina organizacija Praksis (Praxis) iz Beograda saopštila je juče da je ova gradska uprava zahteve za naknadni upis troje “pravno nevidljivih” Roma odbacila pozivajući se na „trenutnu situaciju u Novom Sadu, sa sve većim prilivom Roma koji za sebe i za svoju decu tvrde da su rođeni u Novom Sadu”.

Predstavnici gradske uprave su isticali i bojazan da će “brzopleto, neozbiljno i neoprezno” postupanje po njihovim zahtevima „izazvati masovnu pojavu sličnih zahteva lica romske nacionalnosti”.

Praksis je zbog toga u oktobru 2010. godine podneo tužbu protiv Grada Novog Sada i zatražio da se utvdi diskriminatorsko postupanje prema Romima.

Gradska uprava je u današnjem saopštenju za javnost navela da sporni zahtev za naknadni upis u matičnu knjigu rođenih nije izvršen jer nije bilo dokaza koji bi potvrdili rođenje tih osoba u Novom Sadu, s obzirom na to da su roditelji u vremenu rođenja dece bili prijavljeni u Velesu u Makedoniji.

„Gradska uprava nije imala nameru diskriminacije lica po bilo kom osnovu i preduzimala je aktivnosti u skladu sa propisima i zakonom”, navodi se u saopštenju i dodaje da o tome svedoči i činjenica da je gradska uprava naknadno upisivala Rome u matične knjige rođenih i pre i posle ovog slučaja.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga