Gradonačelnik Zrenjanina se mora odreći jedne funkcije

Agencija za borbu protiv korupcije naložila Bošnjaku da se odrekne funkcije gradonačelnika ili poslanika u vojvođanskom parlamentu

05. dec 2012

Odbor Agencije za borbu protiv korupcije, kao drugostepeni organ, odredio je da gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak, koji je i poslanik u Skupštini Vojvodine, mora da se odrekne jedne od te dve funkcije, prenosi danas novosadski Dnevnik.

Odbor je zapravo odbio žalbu Bošnjaka, funkcionera vladajuće SNS, na rešenje Agencije kojim mu je odbijen zahtev da obavlja obe funkcije.

Bošnjak je obavezan da u roku od 15 dana prestane da obavlja jednu od tih funkcija, a kako je u Agenciji rečeno rešenje Odbora prosleđeno je funkcioneru 27. novembra i od njegovog prijema teče rok.

Bošnjak se za sada nije izjasnio koju će funkciju zadržati.

On je pre nekoliko dana rekao da će se truditi da zadrži obe, sve dok ga Agencija za borbu protiv korupcije izričito ne obaveže da postupi drugačije jer, kako je istakao, to što obavlja dve funkcije ide u korist Zrenjaninaca jer njihove potrebe i probleme može neposredno da prezentuje u Skupštini Vojvodine.

LSV: Bošnjak da se izvini Zrenjaninu

Gradska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu zatražila je danas od poslanika i gradonačelnika Ivana Bošnjaka da se izvini građanima Zrenjanina zbog toga što je „od avgusta meseca namerno bio u sukobu interesa obavljajući istovremeno dve javne funkcije“.

U saopštenju LSV se navodi da je Bošnjak ignorisao upozorenje Agencije za borbu protiv korupcije, kao i upozorenja zrenjaninske javnosti, svesno kršeći zakon i osnovne demokratske principe.

„O rešenju Agencije javnost Zrenjanina je juče obaveštena iz medija, jer Bošnjak ne smatra da je rad gradonačelnika javan i da za njega odgovara onima kojima su ga birali. Umesto toga, poslanik i gradonačelnik Bošnjak je čak izjavio kako će se boriti za svaku funkciju, jer smatra da ima pravo na obe“, dodaje se u saopštenju.

Zrenjaninski LSV navodi u saopštenju da je Bošnjak „uredno primao i naknade poslanika i gradonačelnika“, kao i da je njegova zarada veća od primanja predsednika Srbije.

„Bošnjaku je dat rok od 15 dana da se izjasni koju će od dve funkcije izabrati, a zrenjaninski ligaši i ligašice ga pozivaju da se Zrenjaninkama i Zrenjanincima izvini, odmah jer je ponizio ne samo sebe, već ceo Zrenjanin“, dodaje se u saopštenju.

Navodi se i da je Bošnjak dužan da objasni ko je odgovoran za zaključavanje novinara na poslednjoj sednici Skupštine grada Zrenjanina.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga