Gradonačelnik Zrenjanina: Baš me briga za zakon!

Ivan Bošnjak je i gradonačelnik i pokrajinski poslanik i ne želi da podnese ostavku na jednu od tih funkcija

23. okt 2012

Gradonačelnik Zrenjanina i poslanik u Skupštini Vojvodine Ivan Bošnjak (SNS) poručio je da i dalje ne razmišlja o tome da podnese ostavku na jednu od te dve funkcije.

Gostujući na regionalnom radiju Zrenjanin, on je kazao da zbog očekivanja građana i same odgovornosti koju je preuzeo ulaskom u politički život grada i Pokrajine, “ne bi žurio s tim ostavkama, naravno, koliko god mu to zakon bude dozvolio”. Bošnjak je podsetio na to da su mu birači pružili apsolutnu podršku na pokrajinskim izborima.

– Ne zaboravite da su me birali po imenu i prezimenu. U to vreme sam bio potpuno nov u politici, a dobio sam apsolutnu podršku svojih sugrađana, za razliku od onih koji me danas prozivaju – istakao je Bošnjak.

Funkcioner SNS-a je konstatovao da je dobro za grad što obavlja dve funkcije, ali i što je član Odbora za poljoprivredu u Skupštini Vojvodine jer dolazi u kontakt s različitim ljudima. Odgovarajući na prozivke Gradskog odbora Demokratske stranke da je “poslednji Mohikanac” jer se “bahati na dve funkcije s dve plate”, Bošnjak je naglasio da je “bolje da sam poslednji Mohikanac, nego nasilni kauboj koji proteruje domoroce”.

– Dugogodišnji predsednik opštine Apatin Živorad Smiljanić, koji je takođe u poziciji da bude i pokrajinski poslanik, prilikom prvog susreta mi je kazao: “Sine, na izbornom listiću je pisalo tvoje ime i stani iza njega u svakom trenutku” – rekao je Bošnjak.
Pošto je zakonom propisano da funkcioner može obavljati samo jednu javnu funkciju, osim ako je zakonom i drugim propisom obavezan na to da obavlja više njih, u javnosti se počelo nagađati da će Bošnjak podneti ostavku na funkciju pokrajinskog poslanika zbog sukoba interesa. Njegov kabinet u međuvremenu je to demantovao, a gradonačelnik je obećao da će se za mišljenje obratiti Agenciji za borbu protiv korupcije.

To je i učinio, podnoseći zahtev za davanje saglasnosti za vršenje funkcije gradonačelnika i poslanika u Skupštini Vojvodine. Agencija je donela rešenje kojim je zahtev odbijen zbog nespojivosti funkcija. Ona ga je obavezala na to da prestane da istovremeno obavlja te funkcije. Na to rešenje funkcioner ima pravo žalbe, koja ima suspenzivno dejstvo. Bošnjak je to pravo iskoristio i sada se odlučuje po njegovoj žalbi.

(Dnevnik)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Razbibriga
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga