Gradonačelnik Umaga oštro osudio napad na direktora Egzita u Zagrebu

U Umagu krajem maja Sea Star festival u saradnji sa Exitom

19. feb 2017

Gradonačelnik Umaga Vili Basanese (Bassanese) oštro je danas osudio počinioce verbalnog nacionalističkog napada na direktora muzičkog festivala Egzit (Exit) Dušana Kovačevića, koji se desio u Zagrebu.

“Gradonačelnik Bassanese osudio je navedeni čin, te svaki oblik neprijateljstva i nacionalne netrpeljivosti, a oba sagovornika dodali su kako su duboko uvereni da budućnost pripada ljudima koji neguju mir i ljubav”, naveo je Egzit u saopštenju za javnost.

Kovačeviću je pre tri dana u centru Zagreba prišla grupa nepoznatih muškaraca i njega, ženu i dvoje male dece izvređala na nacionalnoj osnovi.

Kovačević je rekao da smatra da je povod za napad bila činjenica da je vozio automobil sa novosadskim registarskim tablicama, a ne to što je direktor Egzita.

On se danas u Umagu susreo sa gradonačelnikom tog istarskog grada Vilijem Basaneseom, povodom realizacije Egzitovog novog projekta, “Si star” (Sea Star) festivala, koji će se održati u Umagu krajem maja meseca.

“Grad Umag najoštrije osuđuje svaki oblik nasilja, po bilo kojoj osnovi. Naš grad poznat je po toleranciji i kao mesto gde nema i ne može biti incidenata na međunacionalnoj osnovi. U Umagu se vekovima baštine i neguju vrednosti poput multikulturalnosti i multietničnosti”, poručio je Basanese i podsetio na dugogodišnju saradnju i povezanost Istre i Vojvodine.

Dušan Kovačević je rekao da se u Umagu oseća “kao kod kuće”.

“Pomirenje i regionalno povezivanje deo su naše društvene misije i temelj na kojem je Egzit i osnovan. Još 2001. godine festival je predstavljao prvi masovni događaj nakon ratova koji je na jednom mestu okupio veliki broj mladih iz regiona, otvarajući novi tok komunikacije, koji je devedesetih bio nasilno prekinut”, naveo je Kovačević

Povodom rastućih nacionalnih tenzija u regionu, na inicijativu Egzitovog tima, prošle godine je neformalna grupa istaknutih umetnika i javnih osoba “Tiha balkanska većina” iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine sastavila otvoreno pismo javnosti.

Potpisnici tog pisma bili su režiseri Oliver Frljić i Kokan Mladenović, glumci Zoran Cvijanović, Sergej Trifunović, Nenad Okanović, muzičari Ida Prester, Dino Šaran, Nemanja Kojić, jedan od osnivača Otpora i gostujući predavač na Harvardu Srđa Popović, osnivač Egzita Dušan Kovačević, direktor Studentskog kulturnog centra Novog Sada Zdravko Vulin, dramaturg i osnivač Miksera Ivan Lalić, novinar i pisac Branko Rosić, te brojni drugi.

Oni su u pismu pozvali javnost da se otvoreno suprotstavi ekstremnoj nacionalističkoj retorici koja je zavladala regionom, uz sve učestalije fašističke i ultradesničarske parole.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga