Gradonačelnik Subotice, visoki funkcioner SVM-a, među osnivačima Mađarskog pokreta

Među osnivačima je i nekadašnji predsednik Nacionalnog saveta Mađara Laslo Joža, kao i nekoliko novinara lista Mađar so

20. avg 2015

Osnivačkoj skupštini nevladine organizacije Mađarski pokret, koju osnivaju oponenti predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, večeras u svojstvu osnivača prisustvuje i gradonačelnik Subotice i član Predsedništva SVM-a Jene Maglai.

Među osnivačima je i nekadašnji predsednik Nacionalnog saveta Mađara Laslo Joža, kao i nekoliko novinara lista Mađar so, koji su u poslednje vreme protestovali zbog cenzure u tom listu.

Maglai: Ne zabrinjava me SVM

Gradonačelnik Subotice Jene Maglai i jedan od osnivača nevladine organizacije Mađarski pokret izjavio je da je osnivanje ovakvog pokreta „potez koji zahteva određenu političku hrabrost“.

“Mora da dođe do reforme političkog i javnog života Mađara u Vojvodini. Što se mene tiče, ja nisam ni sada, a neću ni ubuduće biti zavisan niti od svoje pozicije, niti od svoje funkcije”, poručio je Maglai sa osnivačke sednice pokreta koja je večeras održana u Subotici.

Na pitanje da li očekuje da će snositi sankcije unutar Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) čiji je visoki funkcioner, zbog svoje odluke da se prikljući osnivačima Pokreta, Maglai je rekao da se ne plaši posledica.

“Ne zabrinjava me da li će biti sankcija od strane SVM-a”, istakao je Maglai i dodao mu je žao što je bio jedan od dva člana Glavnog odbora SVM koji je glasao protiv isključenja Lasla Varge, koji je takođe među osnivačima Pokreta.

Jedan od osnivača Mađarskog pokreta Tamaš Korhec je kazao da je centralno rukovodstvo SVM nedavno prikupljalo potpise protiv Mađarskog pokreta pod izgovorom da je njegova namera da razbije SVM, te da je članovima prećeno isključenjem ukoliko mu se priključe.

On je rekao da je, bez obzira na pretnje i pritiske iz SVM, više od 200 ljudi podržalo pokret, te da većina njih nije iz politike i ne žele da pokret bude politička stranka, već tačka okupljanja „onih koji su do sada bili nepravedno izostavljeni iz javnog života vojvođanskih Mađara“.

Osnivanje Mađarskog pokreta inicirali su bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec i nedavno smenjeni potpredsednik SVM-a Laslo Varga.

Savet SVM-a je u junu mesecu smenio Vargu sa mesta potpredsednika stranke, a predsednik SVM-a Ištvan Pastor, na čiju je inicijativu Varga smenjen, rekao je da je do toga došlo zbog “krize poverenja” unutar stranke.

Laslo Varga je nakon smene ocenio da je SVM u proteklih godinu dana “izgubio politički kompas”, da je stranka prestala da se odlučno zalaže za autonomiju Vojvodine, a da učešće u vlasti na republičkom nivou nije donelo nikakav rezultat.

Tamaš Korhec je u više navrata izjavio da je u SVM-u prisutan “autoritarni princip” i ocenio da je unutar stranke potrebno pokrenuti dijalog.

Madjarski pokret2Mađarski pokret je u osnovnim načelima naveo da se zalaže da Nacionalni savet Mađara bude slobodno izabran i da se kroz to telo afirmiše stručnost i najširi konsenzus, ali i da se postave ograničenja prema “samovolji moći i grupnih odnosno stranačkih interesa”.

“Sa zabrinutošću konstatujemo da je mađarski živalj u Vojvodini dospeo u krizu koja mu ugrožava već i samo postojanje. Sela i gradovi nam se prazne iz dana u dan, masovno se iseljavaju i mladi i manje mladi, tražeći bolju egzistenciju i veću sigurnost u nekom stranom svetu. Dosta je! Do noktiju su nam dogoreli licemerje i despotizam unutar zajednice, pasivnost i bespomoćnost. Ne možemo da ovo pustošenje posmatramo tupo i pasivno”, navodi se u osnovnim načelima.

Dodaje se da Mađarski pokret želi da vrši pritisak na nosioce vlasti i da ih kontroliše.

“Nismo klimoglavci podaničkog mentaliteta i ne želimo takvima učiniti ni druge. Želimo da delujemo u korist nacije i opšteg dobra, pošteno, iskreno i stručno”, piše u osnovnim načelima.

Dodaje se da Mađarski pokret veruje u slobodu govora i štampe, kao i u slobodu mišljenja, a da odbacuje aroganciju vlasti, svaki oblik autoritarnosti, kao i nacionalnu isključivost.

“Ponosni smo na to da možemo da budemo deo jedinstvene mađarske nacije, ponosni smo na svoju rodnu grudu, na istorijsku Vojvodinu”, navodi se, između ostalog, u osnovnim načelima.

Mađari danas širom sveta obeležavaju Svetog Ištvana, koji se slavi kao utemeljitelj hrišćanstva u Mađarskoj, porvi mađarski kralj i osnivač mađarske države, odnosno kao prvi ujedinitelj svih Mađara.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga