Gradonačelnik Subotice nakon saslušanja iz suda izašao na zadnji izlaz

"Izveštaj lekara potvrdio povrede zadobijene na sastanku s Labanom"

31. avg 2017

U subotičkom tužilaštvu danas je oko 14 sati završeno saslušanje svedoka gradonačelnika Subotice Bogdana Labana zbog ugrožavanja njegove sigurnosti, za šta je osumnjičen Vladimir Polovina kojem je Laban tokom vikenda uputio niz pretnji i uvreda.

Laban je jutros oko 8.30 došao na saslušanje u Osnovno javno tužilaštvo i ušao na glavni ulaz, ali je u međuvremenu, nakon saslušanja u istražnom postupku izašao na zadnji izlaz suda, zbog čega novinari nisu uspeli da uzmu izjave od oštećenog.

U svojstvu svedoka oštećenog saslušan je i direktor subotičkog Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević, kao i svedok Spasoje Vujović.

Kako saznaje agencija Beta, na saslušanju je bilo reči i audio snimku, vrlo kratko i šturo, a tužilaštvo treba da odluči da li će se snimak izvoditi kao dokaz.

Nakon saslušanja, Vladimir Polovina obećao je novinarima da će tokom dana poslati zvanično saopštenje, ali je ipak odlučio da se tek oglasi nakon saslušanja svih svedoka u ovom slučaju koje je i odbrana predložila.

Policijsko obezbeđenje u Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici, sa obrazloženjem da je toalet zaključan jer se čisti, nije dozvolilo pojedinim novinarkama da koriste toalet u zgradi suda. Nakon kraće rasprave, novinarke su ipak puštene u zgradu.

Nakon konstatacije jedne novinarke da građani imaju pravo da uđu u sud i da smatra da novinari nisu poželjni u toj zgradi, jedan od članova obezbeđenja je rekao da „oni (novinari) nisu poželjni ovde“.

Kamermanima je potom objašnjeno da stalak za kamere mogu da postave samo ispred stepeništa, a da ne mogu bliže ulaznim vratima da ne ometaju pešake i osobe sa invaliditetom. Snimanje je ipak dozvoljeno tek nakon nove kraće rasprave između obezbeđenja, novinara i kamermana.

Gradonačelnik Subotice i funkcioner SNS-a Bogdan Laban potvrdio je početkom nedelje da je pretio Vladimiru Polovini da će mu „iščupati grkljan“, ali je demantovao optužbe da je tog čoveka i šamarao, i izvinio se zbog „neprimerenog“ rečnika koji je koristio.

Laban i Polovina sastali su se u subotu prošle nedelje u kafiću jednog subotičkog hotela, navodno zbog plakata izlepljenih po celoj Subotici na kojima je pisalo „Bogdane, Bog je ljut“. Na audio snimku se čuje kako Laban preti Polovini i verbalno ga vređa, kao i zvuci koji podsećaju na šamaranje.

Polovina: Izveštaj lekara potvrdio povrede zadobijene na sastanku s Labanom

Asistent na građevinskom fakultetu Vladimir Polovina saopštio je danas da poseduje izveštaj lekara iz kojeg se vidi da je zadobio lake telesne povrede kada ga je nakon pretnji i uvreda gradonačelnika Subotice Bogdana Labana „dva puta udario Spasoje Vujović“.

Polovina je kazao da je u subotu u hotelu „Galerija“ u Subotici razgovarao sa Labanom na njegov poziv, a da su glavni povod za taj razgovor i kako je naveo „nasilničko držanje“ gradonačelnika, bili plakati „Bogdane, Bog je ljut“, koji su se dan ranije pojavili u Subotici.

„Međutim, to je uglavnom bio monolog u kome je gradonačelnik na moj račun izneo najgore pretnje i uvrede, nakon kojih sam dobio i dva udarca od Spasoja Vujovića koji se tu očigledno nalazio po gradonačelnikovom nalogu„, rekao je Polovina u pisanoj izjavi.

On je rekao da su u izveštaju subotičke bolnice koji je dobio iste večeri, konstatovane lake telesne povrede, a dodao je i da je otišao u policiju da prijavi incident i da je najpre zadržan, a kasnije i pritvoren uz objašnjenje da je protiv njega podneta prijava za ugrožavanje bezbednosti gradonačelnika.

Kako je naveo u izjavi, Spasoje Vujović od koga je dobio udarce, postavljen je za predsednika Fudbalskog kluba Bačka 1901 koji je po njegovim rečima „otet“ od bunjevačke zajednice, nasilno i uz falsifikovan pečat.

Polovina je upitao da li je postavljanje Vujovića na čelo tog kluba pravi primer ko i kako treba da vodi klub sa najdužom tradicijom u Srbiji, a takođe je pitao i da li je gostovanje subotičkog dečjeg pozorišta u Gračanici, koje je prikazano kao nastup u inostranstvu, pravi način trošenja javnih sredstava i zaštite državnog suvereniteta.

U pisanoj izjavi Polovina je naveo da „nezadovoljstvo velikog broja članova Srpske napredne stranke u Subotici“ kojoj i sam pripada, „prema bahatom, osionom i neodgovornom ponašanju lokalnog rukovodstva na čijem je čelu Laban“, traje duže vreme, i da se povodom problema u vođenju grada i funkcionisanju lokalnog odbora SNS ranije obraćao lokalnom rukovodstvu, ali da ga Laban nije pozvao na razgovor.

On se ogradio od lokalnih i kako je rekao, svih ostalih političkih subjekata koji su verbalni i fizički napad na njega odmah pokušali da iskoriste i pokažu kako „Laban predstavlja isključivu sliku SNS, a njegovo ponašanje način vođenja politike“ SNS.

„Na taj način uvređen sam ja lično, kao i velika većina članova naše stranke“, naveo je Polovina i dodao da ostaje privržen javnom interesu, međusobnom uvažavnaju i otvorenom dijalogu kao osnovnim političkim vrednostima za koje se zalaže SNS.

(Beta, foto: Magločistač)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga