Gradonačelnik Petrinje: Ne dolazite praviti selfi, šaljite novac

"Uništen je ceo grad"

03. jan 2021

“Poruka svakom običnom građaninu: ako mi dolaze u grad da imaju uspomenu, da ovde naprave selfi, neka mi ne dolaze! A ako mi daju novac na žiro-račun, hvala svima! Svi oni koji žele pomoći mogu pomoći i u građevinskom materijalu, kamp-kućicama, kućicama…”

Ovo je danas na HRT-u poručio Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje, koju je u utorak pogodio zemljotres.

On je naveo da je u jednom trenutku bilo ljudi u gradu koji su hteli golim rukama čistiti zgarišta.

“Prvo smo se morali boriti protiv onih koji su od srca došli, da im kažemo: nemojte nam pomagati, nastradat ćete! Jer u ovoj elementarnoj nepogodi sigurno da nemamo iz vazduha i svemira pomoć da spustimo s neba kontejnere. To ne postoji. Znači, napravili smo gužvu u dobroj nameri”, rekao je.

Prema njegovim rečima u prvoj fazi nakon zemljotresa su se spašavali životi i izvlačili ljudi. Druga faza bila je stvaranje komunikacije u gradu. Kako napominje infrastruktura u koju je uloženo mnogo novca sada je uništena.

–Uništen je ceo grad. Ono što je sada najvažnije, da uspostavimo sistem, da se niko ne penje na krov i da delujemo operativno. Oni koji se bave statikom, želim komunikaciju direktno s njima i da oni objekti koji su uništeni da njih možemo rešiti za 24 sata, za 48 sati i one koje možemo rešiti za 78 sati, rekao je.

On je pozvao sve krovopokrivače u Petrinju.

–Dođite ovamo, bit će vam plaćeno. Novac imamo i to nije upitno. Neka dođu da ih mi organizujemo sa strukom. Znači, informacija, komunikacija, struka i organizovanost. To očekujemo za sutra!, zaključio je.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga