Građanski preokret: Zrenjanin smrdi zbog Begeja, preti regionalno zagađenje zbog fabrike guma

“Zbog planiranog, ogromnog obima proizvodnje u toj fabrici i planiranog transporta i manipulacije robom od fabrike do aerodroma u Surčinu, problem zagađenja prirode će uskoro postati regionalni”

12. jun 2019

Organizacija Građanski preokret iz Zrenjanina upozorila je danas da taj grad poslednjih dana “ponovo smrdi” zbog reke Begej, u koju se uliva fekalna kanalizacija i sav tečni industrijski otpad, i upozorila da će zagađenje u Zrenjaninu još više porasti kada sa radom počne kineska fabrika guma Linglong.

“Zrenjanin poslednjih dana ponovo smrdi zbog Begeja u koji se uliva fekalna kanalizacija i sav tečni industrijski otpad. Grad nema prečistač otpadnih voda. Reka je bukvalno crna, a često joj po površini pluta uginula riba. Situacija je posebno dramatična kada poraste vodostaj Tise u koju se Begej uliva pa zagađena voda uopšte ne otiče iz grada”, naveo je Građanski preokret u saopštenju za javnost.

Dodali se da se smrad u gradu godinama oseća i zbog nepropisnog rada kafilerije “Prekon”, dok se u selu Lukićevo teško diše zbog isparenja iz postrojenja “Vineks etil”.

Podsetili su da Zrenjanin nema ispravnu pijaću vodu već 15 godina, pošto je zabranjena za upotrebu zbog prekomerne količine arsena, gvožđa i bora.

“Zrenjanin je grad koji je nekada imao čistu reku. A sada je nema. Nekada se od vode iz Begeja mogla kuvati supa, a već dugo ne može ni od one iz česme”, piše u saopštenju.

Građanski preokret je naveo da najnovija pretnja po životnu sredinu dolazi od fabrike automobilskih guma Linglong, koja je od države besplatno dobila oko 100 hektara nekada plodnih njiva, i gde je kineski investitor započeo građevinske radove bez izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

“Zbog planiranog, ogromnog obima proizvodnje u toj fabrici (najavljeno 13 miliona guma godišnje), i planiranog transporta i manipulacije robom od fabrike do aerodroma u Surčinu (najavljeno oko 200 šlepera dnevno), problem zagađenja prirode će uskoro postati regionalni”, ocenio je Građanski preokret.

(Autonomija, foto: Građanski preokret)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga