Građanski preokret: Vučić Srbiju vraća u srednji vek

"Odluke donose u krugu privilegovanih vladarsko-crkvenih staleža"

14. maja 2019

Građanski preokret najoštrije je danas kritikovao predsednika Srbije Aleksandra Vučića zbog narušavanja principa sekularne države.

U saopštenju Preokreta ukazuje se da se predsednik Republike obraćanjem Saboru Srpske pravoslavne crkve i izjavama nakon toga „predstavio u svetlu srednjovekovnog vladara Srba prvoslavaca“, a što je daleko od njegove ustavne uloge šefa svetovne države čiji su ravnopravni građani i pripadnici svih drugih nacionalnosti, svih drugih veroispovesti i nevernici.

Kao posebno skandaloznu ocenili su izjavu predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da su Vučić, Patrijarh Irenej i on „došli do saglasja kako je važno da se održi dijalog (o Kosovu) i da on ne treba da se vodi posredstvom javnosti, jer to unosi još više problema, već da se vodi u otvorenoj diskusiji u ovom formatu“.

„Srbija tokom mandata Aleksandra Vučića sve više pokazuje atribute srednjovekovne apsolutističke monarhije u kojoj se državničke odluke donose u krugu privilegovanih vladarsko-crkvenih staleža, bez uvažavanja prava javnosti da o njima čak i zna, a kamoli da odlučuje“, upozorava se u saopštenju.

Građanski preokret pozvao je nosioce državnih funkcija da se ponašaju u skladu sa pozitivnim pravnim propisima i principima savremene demokratije.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga