Građanski preokret: Sumnjivom konzorcijumu, osim grada, novac dala i država

"Vlast koja je 2015. obećala zdravu pijaću vodu za osam meseci i dalje upravlja gradom i državom"

27. juna 2019

Građanski preokret saopštio je danas da je u februaru 2015. godine u Zrenjaninu je sklopljen nezakoniti ugovor između Javno-komunalng preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ i privatnog investitora – konzorcijuma „Zilio“, te da je privatni investitor dobio novac i od grada i iz republičke kase, iako se obavezao da će svojim sredstvima za osam meseci izgraditi postrojenje za preradu pijaće vode.

„Po ugovoru i tadašnjem hvaljenju vlasti, u to postrojenje neće se uložiti ni dinar iz budžeta, a plaćaće se samo isporučena, ispravna voda za piće. Četiri godine kasnije, ispostavilo se da je privatni investitor dobio milionska sredstva iz gradskog budžeta, da je dobio i sredstva iz tekuće rezerve državnog budžeta, da je zbog njega menjan Zakon o komunalnim delatnostima, ali da i pored svega toga postrojenje još uvek ne radi“, upozorava Građanski preokret.

U saopštenju se napominje da su zrenjaninske vlasti nedavno odlučile da uplate 67,5 miliona dinara privatnom investitoru „fabrike vode“, te da taj iznos premašuje 50 odsto ukupnog kapitala tog konzorcijuma sastavljenog od tri mikro pravna lica, s ukupno šest zaposlenih.

„Jedan član konzorcijuma nije podneo zakonom obavezni redovni godišnji finansijski izveštaj za 2018. godinu, a jedan član konzorcijuma je imao račun u blokadi tokom oktobra 2018. godine. Radi se o tri povezana pravna lica koje imaju sedište na istoj adresi i zajedničkog zakonskog zastupnika“, dodaje se.

Građanski preokret navodi i da je predsednica Vlade Ana Brnabić juče u Zrenjaninu izjavila da je tom konzorcijumu pomoć pružena iz tekuće budžetske rezerve Srbije i da je upravo zbog njega država menjala svoj Zakon o komunalnim delatnostima, ali nije precizirala koliko novca je država dala privatnom investitoru.

„Vlast koja je februara 2015. godine obećala zdravu pijaću vodu za osam meseci, i to bez ulaganja javnog novca u izgradnju postrojenja, uprkos očigledno izgovaranim lažima i pokazanoj nesposobnosti da reši najveći problem u Zrenjaninu, i dalje upravlja gradom i državom, a sada daje neka nova obećanja. Dokle? Kratko pamćenje građana je garant duge i štetne vlasti nesposobnih“, poručuje Građanski preokret.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga