Građanski preokret: Pokrajinska inspekcija da proveri vodu za piće

"Vodovod i gradska vlast Zrenjanina više puta tokom prethodnih godina obmanjivali javnost i građane u vezi sa ispravnošću vode"

11. maj 2020

Zrenjaninska organizacija „Građanski preokret“ pozvala je danas pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo i Sanitarnu inspekciju da provere ispravnost vode u vodovodnoj mreži Zrenjanina, sopstvenim uzimanjem uzoraka i izradom analiza u akreditovanim laboratorijama.

Iz Preokreta traže da se odluka o eventualnom ukidanju zabrane korišćenja vode za piće „ne donosi na osnovu dokumentacije koju je priložilo javno komunalno preduzeće ‘Vodovod i kanalizacija’ Zrenjanin“.

„Pozivamo Pokrajinski Sekretarijat za zdravstvo da iz odlučivanja o ovom pitanju izuzme svoje odeljenje u Zrenjaninu, koje je pod snažnim pritiskom lokalne vlasti da ukine zabranu korišećnja vode za piće pre opštih izbora zakazanih za 21. jun“, naveli su iz te organizacije.

Oni su dodali da su JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin i gradska vlast Zrenjanina više puta tokom prethodnih godina „obmanjivali javnost i građane“ u vezi sa ispravnošću vode i radom postrojenja za njeno prečišćavanje.

„Verovati njihovim tvrdnjama i dokumentima, bez provere od strane stručnih autoriteta i analiza rađenih van Zrenjanina, bilo bi opasno igranje sa zdravljem stanovništva„, ocenili su.

Građanski preokret je naveo da će i nakon eventualne odluke o ukidanju zabrane za piće zrenjaninske vode zahtevati, a po potrebi i samostalno organizovati, proveru kvaliteta te vode u inostranim akreditovanim laboratorijama.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga