Građanski preokret podneo krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Zrenjanina zbog afere s vodom

"Doveli Zrenjanin u dugoročni finansijsko-zavisni položaj od privrednih društava u privatnoj svojini"

06. sep 2019

Organizacija Građanski preokret podnela je krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića i još pet povezanih osoba zbog sumnje da su izvršili niz krivičnih dela tokom poslednjih pet godina, a u vezi sa vodosnabdevanjem u tom gradu.

„Osumnjičeni su se udružili s ciljem da po unapred određenim zadacima i ulogama vrše krivična dela kako bi nezakonito doveli Grad Zrenjanin i sve njegove stanovnike u dugoročni finansijsko-zavisni položaj od privrednih društava u privatnoj svojini Nenada Obradovića, odnosno da tim preduzećima omoguće monopolski položaj u poslu prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu i da tim radnjama nanesu štetu budžetu grada, a sebi obezbede protivpravnu imovinsku korist“, navodi se u prijavi.

Dodaje se da su oni iskorišćavanjem svog položaja ili ovlašćenja, prekoračenjem granica svog ovlašćenja ili nevršenjem svoje dužnosti, do sada pribavili pravnim licima Gruppo Zilio S.P.A, Gruppo Zillio d.o.o. i Synertech d.o.o. protivpravnu imovinsku korist, odnosno naneli štetu budžetu u iznosu od preko 100 miliona dinara.

Osim Čedomira Janjića, Građanski preokret za organizovani kriminal sumnjiči i Ivana Devića, bivšeg pomoćnika gradonačelnika Zrenjanina, Gorana Tajdića, bivšeg direktora Javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija i Nenada Obradovića, direktora i vlasnika preduzeća Synertech d.o.o. Beograd, koje gradi postrojenje za prečišćavanje vode za piće u Zrenjaninu.

Za zloupotrebu službenog položaja sumnjiče se Čedomir Janjić, Ivan Dević, Jasmina Malinić, načelnica Gradske uprave Grada Zrenjanina i Predrag Bodiroga, aktuelni vršilac dužnosti direktora JKP Vodovod i kanalizacija, a svih šest osoba sumnjiče se i za zloupotrebu položaja odgovornog lica, odnosno podsticanje na takvu zloupotrebu, piše u saopštenju.

Građanski preokret je uz saopštenje dostavio i krivičnu prijavu koja, uz priloge, ima više od 60 stranica.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga