Građanski preokret pisao italijanskom ambasadoru u vezi sa problemom pijaće vode u Zrenjaninu

“Ukoliko to nije italijanska investicija, molimo vas da o tome odmah i rezolutno obavestite javnost”

03. maja 2019

Građanski preokret iz Zrenjanina uputio je danas otvoreno pismo ambasadoru Italije u Srbiji Karlu Lo Kaši u kojem ga je pozvao da iskoristi svoj autoritet i uticaj kako bi doprineo razrešenju velikog problema koji Zrenjanin ima sa postrojenjem za preradu pijaće vode i kako bi jasno odgovorio na pitanje da li je to postrojenje zaista italijanska investicija ili nije.

“Ukoliko to nije italijanska investicija, molimo vas da o tome odmah i rezolutno obavestite javnost”, naveo je Građanski preokret u pismu.

Podsetili su da je u Zrenjaninu 12. februara 2015. godine, u prisustvu tadašnjeg ambasadora Italije Đuzepea Manca “i pod italijanskom zastavom”, potpisan ugovor o izgradnji postrojenja za prečišćavanje pijaće vode.

Ugovor su potpisali zrenjaninsko Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija i italijanska kompanija “Gruppo Zilio” u čije ime su potpisivanju prisustvovali državljani Italije Alesandro Đovani i Roberto Bausani.

Tom prilikom, tadašnji ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco izjavio je “da je ovo još jedna saradnja Zrenjanina s italijanskom privredom, da ovde ima još italijanskih firmi i da su svi zadovoljnim privrednim ambijentom”.

“Firma ‘Zillio’ ne donosi samo čistu vodu, već nosi i novi model finansiranja. Nadam se da će projekat biti od koristi kako Zrenjaninu, tako i okolnim mestima”, rekao je tadaašnji ambasador.

“Iako je tom prilikom, u februaru 2015. godine, dato javno obećanje da će postrojenje za preradu pijaće vode početi da radi za osam meseci, a tako je zapisano i u ugovoru, to postrojenje ni danas ne funkcioniše. Naprotiv, ta investicija se pretvorila u veliku ujdurmu i noćnu moru Zrenjanina i svih njegovih stanovnika. Višegodišnje kašnjenje u izgradnji postrojenja, zatim nemogućnost da radi po važećem zakonu, i konačno utvrđena nesposobnost postrojenja da prečisti vodu prema propisanim standardima i u potrebnoj količini, rezultat su te ‘italijanske investicije’”, naveo je Građanski preokret u saopštenju za javnost.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga