Građanski preokret: Obelodaniti ugovor o poklonu zemljišta kineskoj kompaniji Šandong Linglong

"Posbeno važno da se obrati pažnja na uticaj tog postrojenja na životnu sredinu"

02. apr 2019

Građanski preokret saopštio je danas da je Republičkoj direkciji za imovinu uputio zahtev da mu dostavi ugovor kojim je država poklonila zemljište kineskoj kompaniji Šandong Linglong, kako bi se on učinio dostupnim javnosti.

Ova organizacija upozorava da je posbeno važno da se obrati pažnja na uticaj tog postrojenja na životnu sredinu, s obzirom da se, kako navode, u desetinama kilometara sa svih strana buduće fabrike automobilskih guma na banatskim oranicama proizvodi hrana.

“Podsećamo da Zrenjanin nema prečistač otpadnih voda što znači da će se otpadna voda iz ovog postrojenja neprečišćena izlivati u kanalizaciju, odnosno u već zagađenu reku Begej. Takođe, u Zrenjaninu ne postoji savremena i pouzdana kontrola kvaliteta i zagađenosti vazduha, a poznato je da već decenijama nema ni pitke vode”, ukazuje Građanski preokret.

Ta organizacija napominje da je zbog toga Ministarstvu zaštite životne sredine, pokrajinskom Sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine i Gradskoj upravi Zrenjanina u uputila zahtev za dostavu studije o uticaju buduće fabrike automobilskih guma na životnu sredinu i eventualnu saglasnost tih organa na priloženu studiju.

U saopštenju se ukazuje da su pre 2012. godine u Zrenjanin dolazili strani investitori Drekslmajer, Fulgar, Pompea, Gece i drugi, te podizali postrojenja u kojima se zaposlilo više hiljada radnika, a građevinsko zemljište su uzimali u dugoročni zakup po ceni od pet do sedam evra po kvadratnom metru.

Dodaje se i da je osim zakupa, od prodaje zemljišta, Zrenjanin u 2014. godini inkasirao oko 30 miliona, a 2015. godine oko 70 miliona dinara.

“U tom periodu zemljište u Industrijskoj zoni ‘Jugoistok’ je kupilo više od 20 fizičkih i pravnih lica. Najveći kupac je bio novosadski Kraun, koji je platio 13,4 miliona dinara. Lokalna trgovina Gomeks za širenje u toj zoni izdvojila je 12,5 miliona. Među značajnijim investitorima je bila i italijanska firma Teknostruture, kojoj je plac prodat za 9,9 miliona dinara. Kada se sve to uzme u obzir, poklanjanje više od 96 hektara građevinskog zemljišta kompaniji Šandong Linglong ne zvuči kao ekonomski opravdano i dovodi u pitanje jednakost poslovnih aktera na tržištu Republike Srbije i Grada Zrenjanina”, napominje se u saopštenju.

Navodi se i da kompanija Drekslmajer u ovom trenutku ima više od pet hiljada zaposlenih Zrenjaninaca, a svi investitori u zrenjaninskim industrijskim zonama preko deset hiljada radnika, dok Šandong Linglong najavljuje zapošljavanje svega 1.500 radnika i to do 2025. godine, “što znači da ni u tom aspektu ne opravdava privilegije koje su joj date”.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga